Få litt mer peiling på vin

Er en dyr vin alltid bedre enn en rimelig vin?

Nordmenn elsker vin. Ikke alle er så opptatt av hva som er i glasset, men for noen er det en hel vitenskap.

Foto: NTB Scanpix / Shutterstock
Foto: NTB Scanpix / Shutterstock Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

(Vi.no): Druer har vokst vilt mange steder i verden i flere årtusener, men de eldste restene av vinproduksjon går 8000 år tilbake til det gamle Kaukasus, nærmere bestemt dagens Armenia og Georgia.

Vinsmaking er langt fra et nytt fenomen. I antikkens Aten feiret man årlig den nye vinen med en festival. Når våren kom ble templene stengt og sperret av, og folk smurte dørene sine med tjære og holdt seg innendørs mens de smakte på vinen.

Alle fra treårsalderen og oppover, også slavene, fikk blomsterkrans i håret og måtte tømme hver sin kanne ny vin. Komediedikterne Aristofanes forsikrer at athenerne hadde alt, både sofaer, puter, dyner, parfyme, prostituerte, småretter og kaker, dansere og sangere.

I dag foregår nok vinsmakingen på en litt annen måte. Norske Vinklubbers Forbund har for tiden om lag 4000 enkeltmedlemmer fordelt på over 220 aktive medlemsklubber. I tillegg kommer mange små klubber bestående av gode venner med felles interesse for vin.

Alt flere blir opptatt av druetyper, distrikter og årganger. En ekte vinentusiast, eller snobb, om du vil, drikker ugjerne vin fra kartong og bestiller som regel noe annet enn husets vin på restaurant.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.