Et behov at nordmenn jobber lenger

En fersk nordisk rapport viser at nordmenn trer ut av arbeidslivet når vi er 65,2 år i snitt. Til tross for et behov for at folk blir i jobben lenger, er økningen i avgangsalderen svært lav her til lands.

AVGANGSALDER: Det er behov for at norske arbeidstakere blir lenger i arbeidslivet, mener Nav. Foto: NTB
AVGANGSALDER: Det er behov for at norske arbeidstakere blir lenger i arbeidslivet, mener Nav. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Den nordiske rapporten viser at den såkalte avgangsalderen, altså når man trer ut av arbeidslivet, er lik i Norge og Sverige, altså 65,2 år, mens islendinger jobber lengst med en avgangsalder på 67 år i 2020.

Mens det i Estland og Danmark er en økning i avgangsalderen siden 2011 med henholdsvis 2,1 og 1,8 år, er økningen bare 0,7 år i Norge, og den har stagnert siden rundt 2016.

– Aldringen av befolkningen i Norge ser ut til å bli sterkere enn antatt. Økt avgangsalder er helt nødvendig for å sikre gode og bærekraftige pensjoner, sier avdelingsdirektør i Nav, Ole Christian Lien.

Behov for endring i regler for alderspensjon?

Det er den finske Pensionsskyddscentralen som har utarbeidet rapporten i samarbeid med NAV og pensjonsmyndighetene i Norden og i Estland.

Ole Christian Lien i Nav tror den store mangelen på arbeidskraft vi har nå kan gi økt avgangsalder fordi seniorenes kompetanse er etterspurt, men at det på lengre sikt vil være behov for å se på regelverket for alderspensjon.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.