Arv

Fikk hytta i gave - er den særeie ved skilsmisse?

Den ene ektefellen har arvet en hytte av sin gamle barnløse tante. Skal verdien av hytta deles mellom ektefellene når de skilles, eller regnes den som særeie?

SÆREIE ELLER FELLESEIE: Skal verdien av hytta fordeles mellom ektefellene ved skilsmisse, når den ble gitt til den ene ektefellen? Illustrasjonsfoto: NTB
SÆREIE ELLER FELLESEIE: Skal verdien av hytta fordeles mellom ektefellene ved skilsmisse, når den ble gitt til den ene ektefellen? Illustrasjonsfoto: NTB Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Få tilgang til våre aller beste artikler på Vi Pluss her, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Ved en skilsmisse kan det oppstå uenighet rundt arv av for eksempel gjenstander med høy verdi, eller hytter, som er gitt en av partene da de fortsatt var gift.

Hvis man for eksempel arver noe med høy verdi, blir dette automatisk felleseie fordi man er gift?

Hovedregelen er at det meste blir felleseie - med ett viktig unntak i regelen.

- Er hytta felleseie eller særeie?

Nettopp dette er tvilen til et ektepar som er i ferd med å skilles. Mannen i forholdet arvet en hytte fra sin gamle barnløse tante for fem år siden.

- Jeg mener å ha lest at arv automatisk blir særeie. Min kone (snart eks) mener at hytta er felleseie – og at den skal likeledes. Hvem av oss har rett? spør han arverettsadvokat Kjell Morten Méd, som er Vi over 60-ekspert på arv og testament.

Méd forklarer hva arveloven sier i tilfeller som dette:

- Antakelig har ingen av dere rett. Jussen er som følger: En eiendom (eller andre verdier) blir felleseie hvis den ikke konkret er gjort til særeie. Dette gjelder selv om den er arvet. Den kan bli særeie på to måter. Ektefellene kan avtale særeie i en ektepakt – eller – giver eller arvelater kan pålegge særeie på gaven eller arven. Spørsmålet blir da om din tante etterlot seg et testament hvor hun bestemte at eiendommen skulle være ditt særeie? Hvis det foreligger et slikt testament, er eiendommen særeie og kan holdes utenfor delingen etter ekteskapsloven.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.