Nav

Flere kombinerer pensjon med AFP og mange er uføre før alderspensjon

Flere og flere kombinerer alderspensjon med avtalefestet pensjon, melder Nav. Og veldig mange er på uføretrygd før alderspensjon - spesielt kvinner.

ALDERSPENSJON: Mange flere kombinerer AFP med alderspensjon - og blant kvinner er veldig mange uføre før de går av med pensjon. Foto: Kristin Sørdal
ALDERSPENSJON: Mange flere kombinerer AFP med alderspensjon - og blant kvinner er veldig mange uføre før de går av med pensjon. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Antallet som kombinerer alderspensjon og AFP har for første gang passert 100 000, melder Nav i en fersk pressemelding i forbindelse med kvartalsrapporten om alderspensjon.

Flere og flere kombinerer alderspensjon med avtalefestet pensjon (AFP) i privat sektor - og ved utgangen mars 2022 var antallet 101 500, som utgjør 1 av 10 alderspensjonister.

I gjennomsnitt mottok disse 26 500 kroner i måneden, hvorav AFP utgjorde 5700 kroner. Tjenestepensjon fra arbeidsgiver kommer i tillegg.

Foreløpig er det bare AFP-ordningen i privat sektor som gir livsvarige utbetalinger - men som må tas ut sammen med alderspensjon. Noen omgår dette ved å sette uttaket av alderspensjon fra Nav på vent etter å ha startet uttak. Det kan gjøres ved å sette uttaksgraden for alderspensjon til null prosent.

I offentlig sektor er AFP en tidligpensjonsordning, men fra 2025 er det avtalt en omlegging der offentlig AFP vil likne mer på den i privat sektor.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.