Flyttet sammen med eksmannen - det ga pensjonsregning på 270 000 kr

Etter å ha levd fra hverandre i mange år, flyttet ektefellene igjen sammen - uten at minstepensjonen ble justert for dette. Det ga kvinnen et tilbakebetalingskrav på over 270 000 kroner.

TILBAKEBETALING TIL NAV: Kvinnen burde forstått at hun fikk for mye i pensjon etter å ha flyttet tilbake sammen med ektefellen, slår Trygderetten fast. Foto: NTB
TILBAKEBETALING TIL NAV: Kvinnen burde forstått at hun fikk for mye i pensjon etter å ha flyttet tilbake sammen med ektefellen, slår Trygderetten fast. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Er man enslig alderspensjonist og mottar minste pensjonsnivå, mottar man pensjon etter én sats. Dersom man derimot bor sammen med en annen minstepensjonist, er satsen en annen og det gjøres en reduksjon i pensjonen til den enkelte.

For kvinnen vi omtaler i denne saken, ble det ikke gjort en slik reduksjon da hun og mannen flyttet sammen på nytt i 2012 - selv om hun selv hevder å ha gitt beskjed til Nav om dette på telefon.

Først i 2019, da mannen gikk bort, ble feilen oppdaget, etterfulgt av et krav om tilbakebetaling av 271 938 kroner.

Lavere sats for ektefeller enn enslige

Før de to ektefellene flyttet sammen i 2012, mottok kvinnen minstepensjon for enslige. Denne pensjonen skulle vært redusert da de flyttet sammen, noe den altså ikke ble - og det er disse pengene Nav nå krever tilbake.

Det at hun ikke lenger var enslig innebar at hun skulle ha utbetalt et lavere beløp hver måned. Hun skal på utbetalingsbilagene for april og oktober hvert år ha blitt orientert om at endringer i sivilstand og samboerforhold kan føre til at pensjonen blir endret og at hun har meldeplikt til Nav ved slike endringer, påpeker Nav Klageinstans.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer