Pensjon og fripoliser

- Fripoliser har blitt en fiasko som har kostet kundene store beløp

KRONIKK: - Eksperimentet er blitt en komplett fiasko. Særnorsk regelverk for ytelsespensjon gir ikke lenger best mulig avkastning til forsikringstakerne, men i stedet størst mulig overskudd til livselskapene.

KUNDENE HAR TAPT MILLIONER: Fra 2015 til 2020 ble kjøpekraften til en vanlig fripolise redusert med 10 prosent. Pensjonistforbundets konsulent Thorstein Øverland karakteriserer eksperimentet som en fiasko som har kostet kundene store beløp. Foto: Johnny Syversen/Pensjonistforbundet
KUNDENE HAR TAPT MILLIONER: Fra 2015 til 2020 ble kjøpekraften til en vanlig fripolise redusert med 10 prosent. Pensjonistforbundets konsulent Thorstein Øverland karakteriserer eksperimentet som en fiasko som har kostet kundene store beløp. Foto: Johnny Syversen/Pensjonistforbundet Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Dette er en kronikk skrevet av Pensjonistforbundets konsulent Thorstein Øverland. Kronikken ble opprinnelig publisert i Samfunn og økonomi 2/2022. Les hele artikkelen her.

Minst en halv million nåværende og tidligere ansatte i private foretak har fått overført sine opptjente pensjonsrettigheter til fripoliser med fastsatte ytelser i et livsforsikringsselskap. Til sammen forvalter livselskapene i dag fripoliser til en verdi av 343 milliarder kroner, og fripolisene er blitt livselskapenes største produkt.

Siden 2008 har pensjonsytelsene fra fripoliser nesten ikke blitt regulert (lenke til sak hos Pensjonistforbundet). Bare i løpet av fem år, fra 2015 til 2020, ble derfor kjøpekraften til en vanlig fripolise redusert med 10 prosent, det vil si 2 prosent per år. Med økende inflasjon vil verditapet skje enda raskere, og i 2021 ble verditapet 2,7 prosent.

Det betyr at pensjonsytelser for 9 milliarder kroner forsvant i løpet av ett år. Årsaken til problemet er at livselskapene må følge et regelverk for forvaltning av fripolisene som i svært liten grad ivaretar kundenes interesser og rettigheter.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.