Frykter forfremmelse kan føre til oppsigelse

55-åringen har fått et fristende tilbud om forfremmelse på jobben, men er redd for å stå uten jobb etter prøvetida. Les ekspertens råd.

PRØVETID OG RISIKO FOR OPPSIGELSE? følge arbeidsmiljøloven er det lettere å si opp en ansatt i prøvetida enn ved fast ansettelse. Foto: NTB Shutterstock
PRØVETID OG RISIKO FOR OPPSIGELSE? følge arbeidsmiljøloven er det lettere å si opp en ansatt i prøvetida enn ved fast ansettelse. Foto: NTB Shutterstock Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Prøvetid kan avtales i alle typer arbeidsforhold, og det kan avtales prøvetid også ved midlertidige tilsettinger, både vikariater og andre midlertidige ansettelser, samt åremål, skriver Eivind Arntsen ved Varder advokatfirma på Arbeidsmiljøloven.com.

Ifølge arbeidsmiljøloven må prøvetid avtales skriftlig. Hvis en arbeidstaker skulle bli oppsagt i prøvetida må oppsigelsen være begrunnet i arbeidstakerens tilpasning til arbeidet, faglig dyktighet eller pålitelighet. Dette vil da være en saklig oppsigelse.

Arbeidsmiljølovens paragraf 15-6 gir arbeidsgiver en mer romslig adgang til å si opp en ansatt i prøvetiden enn ved fast ansettelse etter prøvetiden. Arbeidstaker har likevel et vern i prøvetiden og arbeidsgiver må ha relevant, faktisk grunnlag for oppsigelsen og må følge arbeidsmiljølovens saksbehandlingsregler for oppsigelser.

Frykt for oppsigelse ved forfremmelse

En av Vi over 60s lesere har fått tilbud om forfremmelse, men frykter at hen ikke skal takle det nye ansvaret og bli oppsagt:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.