Kompetanse og erfaring i arbeidslivet:

Gamlekara redder Hydro

Ståle Schille (64) vil jobbe så lenge han føler at det er bruk for kompetansen hans. På fabrikken der han jobber har de innsett at hvert skift bør ha minst én eldre ansatt for å ha den rette kompetansen.

Ståle Schille kunne ha gått av med pensjon for to år siden. I stedet velger han å jobbe til han har sett sitt siste prosjekt vel i havn: Han leder arbeidet med å lage 200 nye ovner til aluminiumsproduksjon. Foto: Birgitte Hoff Lysholm
Ståle Schille kunne ha gått av med pensjon for to år siden. I stedet velger han å jobbe til han har sett sitt siste prosjekt vel i havn: Han leder arbeidet med å lage 200 nye ovner til aluminiumsproduksjon. Foto: Birgitte Hoff Lysholm Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg oss på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

(Vi.no): Egentlig var han fast bestemt på å gå av for to år siden, det sa han også under AFP-samtalen. Men så tenkte han seg om. Så seg i speilet, som han sier. Hvis han var helt ærlig med seg sjøl: Var det flere grunner til å jobbe enn at han da kunne heve lønn og AFP samtidig og dermed tjene ganske godt?

– Jeg måtte innse at jeg ikke er klar til å gi meg. Jeg har mer å gi, konstaterer Ståle Schille.

– Nå høres jeg kanskje sjølgod ut, men jeg vet at jeg er en av veldig få som har en kompetanse som det er bruk for her akkurat nå. Det er veldig motiverende. Kompetansen min er ønsket, og det i seg selv gjør jobben mer interessant.

Kompetanse til yngre kolleger

Schille står i en enorm fabrikkhall omgitt av det som ser ut som kosmonauter i sølvfargede beskyttelsesdrakter og hjelm med visir. Varmen er like påtrengende som støyen. Her bygges ovnene som skal stå klare når høstens lærlinger strømmer ut fra den nyoppretta linjen ved den lokale videregående skolen. Schille er katodeoperatør på Hydros aluminiumsfabrikk på Husnes i Kvinnherad. Nå skal produksjonskapasiteten dobles. Fabrikken som lager og eksporterer aluminium til hele verden produserer to hundre nye ovner. Det er her Schilles kompetanse er uunnværlig: Han vet ikke bare hvordan katoder, den ene halvparten av en elektrolyseovn, virker, han vet hvordan de bygges.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer