Gjennomsnittsgjelden for 60-åringer nærmer seg en million

For 20 år siden var det ikke vanlig at pensjonister hadde lån. Nå har folk i pensjonsalder milliongjeld. Boliggjelden alene er blitt mangedoblet de siste åra. Nå får stadig flere avslag på lånesøknad.

STØRST I BYEN: Gjeldsnivået er aller høyest i Oslo. Boliggjelden utgjør en stor del av folks gjeld. Foto: NTB Shutterstock
STØRST I BYEN: Gjeldsnivået er aller høyest i Oslo. Boliggjelden utgjør en stor del av folks gjeld. Foto: NTB Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

– Vi hadde seinest i dag møte i banken om den økende andelen personer over 55 år som får avslag på lånesøknad, sier Endre Jo Reite, privatøkonom i BN Bank til Vi.no.

Han forteller at de fleste i aldersgruppa fra 55 og oppover alltid har fått ja til å låne. Med sterk boligprisutvikling har det ikke vært noe problem å låne til forbruk med sikkerhet i egen bolig. Dette er nå i ferd med å endre seg for denne aldersgruppa fordi bankene i større grad tar hensyn til at låntakerne skal pensjoneres om noen år.

Ifølge Reite har en del av bankkunder over 55 år brukt mye av boligprisveksten og vært dårligere til å spare på på andre måter.

– Stadig flere får nei fra bankene fordi de kanskje bare har ti år igjen i arbeidslivet. Selv med sikkerhet i bolig vil de ikke ha framtidig betalingsevne om de ikke tar grep i økonomien. De har betalt lite avdrag gjennom livet, men sitter plutselig med en boliggjeld som kan bli vanskelig å håndtere, sier Reite.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.