Sparing i fond

Gjør du denne sparetabben?

Vil du forvalte pengene dine i godt voksen alder, er det én spareform som ikke lønner seg i lengden.

PENGER STÅENDE:-I dag er innskuddsrenten så lav at det vil gi negativ kjøpekraft over tid å ha pengene stående på bankkonto, sier Silje Sandmæl. Foto: Scanpix.
PENGER STÅENDE:-I dag er innskuddsrenten så lav at det vil gi negativ kjøpekraft over tid å ha pengene stående på bankkonto, sier Silje Sandmæl. Foto: Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

De aller fleste godt voksne sitter i en god økonomisk situasjon, men det kan lett snu dersom du ikke forvalter pengene dine på best mulig måte.

Tidlig planlegging

- Vi ser ofte at pensjonister fortsetter å bruke like mye penger som da de var i jobb, og når inntekten reduseres betraktelig går ikke kabalen opp. Man må tilpasse økonomien til det å være pensjonist, sier Silje Havdal, forbrukerøkonom ved BN Bank.

Hun understreker at fleste får en ny økonomisk hverdag, og for at overgangen ikke skal bli så tøff er det lurt å gjøre tilpasninger tidlig.

- Mye av vårt forbruk påvirkes av at vi ønsker å leve opp til en bestemt identitet, vi prøver gjerne å fremstå som “bedre”, “rikere” og mer velstående enn det vi egentlig er, mener Havdal.

Hvilke pensjonsregler har du?

- Det er viktig å bruke tiden frem til man skal gå av med pensjon til å planlegge hvordan du skal kunne leve slik du ønsker som pensjonist, sier Silje Sandmæl, forbrukerøkonom hos DNB.

Hun mener at du bør danne deg et bilde av den pensjonsøkonomien som venter deg, og sette deg inn hvilke regler som gjelder på din arbeidsplass i henhold til hvor lenge du kan jobbe. Slik sikrer du deg muligheten til å tjene opp full pensjon om du ønsker det. Her kan en pensjonskalkulator gi deg oversikt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer