Forbrukslån

Har man ansvar for ektefellens forbrukslån og kredittkortgjeld?

Syns du mannen eller kona di handler på kreditt eller tar opp forbrukslån uforsvarlig? Se hvem som har en ansvaret for denne gjelden når dere er gift.

FORBRUKSLÅN ELLER KREDITTKORT? Kan du få ansvaret for ektefellens høye forbruk og gjeld? Foto: NTB
FORBRUKSLÅN ELLER KREDITTKORT? Kan du få ansvaret for ektefellens høye forbruk og gjeld? Foto: NTB Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Er du ikke enig i pengebruken til ektefellen din, eller er skeptisk til bruken av kredittkort og forbrukslån? Og bekymret for at du skal få ansvaret dersom pengebruken går over styr?

Det er ekteskapsloven som sier noe om hvordan ansvaret for gjeld fordeles mellom to ektefeller. Og selv om ektefeller i en del tilfeller har ansvar for felles gjeld, gir paragraf 40 i ekteskapsloven svar på problemstillingen knyttet til en enkelt ektefelles forbruksgjeld.

- Kun ansvarlig for lån tatt opp i eget navn

- Selv om man er gift, er man bare ansvarlig for lån tatt opp i eget navn, og for lån man har tatt opp sammen, forklarer Magne Gundersen, forbrukerøkonom i Sparebank 1 til Vi.no.

Sparebank 1s jurister viser til at Ekteskapslovens paragraf 40s hovedregel er at en ektefelle ikke kan stifte gjeld med virkning for den andre ektefellen.

Der ektefellen inngår kredittkortavtale eller forbrukslån er derfor praksis at bankene vil kreve utestående kun fra den ektefellen som har inngått kredittavtalen, forklarer de videre.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.