Forskudd på arv

Hevder mor ble utsatt for arvejuks - kan banken si ja til kontoinnsyn?

En av arvingene mener to av de andre søsknene lurte til seg penger fra deres demente mor før hun døde. Likevel gir ikke banken innsyn i den avdødes kontoer.

INNSYN: Det er strenge regler om taushetsplikt hos norske banker og finansforetak. Dermed skal det mye til for å få innsyn i andres kundeforhold. Foto: NTB
INNSYN: Det er strenge regler om taushetsplikt hos norske banker og finansforetak. Dermed skal det mye til for å få innsyn i andres kundeforhold. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Kan en arving få innsyn i foreldrenes kontoinformasjon etter at de har gått bort, ved mistanke om at andre arvinger har sikret seg deler av arven før de døde?

Det er hovedspørsmålet i denne saken fra Finansklagenemdna fra 2021, hvor personen som har klaget banken inn for nemnda mener to søsken har utnyttet moren, som var dement før hun døde. Personen vil ha tilgang til foreldrenes konto for å få svar på hvor store overføringer som ble gjort til de to arvingene mens moren fortsatt levde.

Men så enkelt er det ikke.

Ba om tilgang til mors konto

Finansklagenemnda har behandlet saken. Vedtaket fra nemnda forklarer at klagerens foreldre døde henholdsvis i 2017 og i 2019, og at lengstlevende, altså arvingenes mor, satt i uskiftet bo etter førstavdøde. Klager har opplyst at det i forbindelse med skiftet etter lengstlevende ble kjent at det var blitt overført større pengebeløp til to av arvingene fra foreldrenes kontoer mens de levde.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer