Pensjonister og gjeld

Høyt forbruk: Pensjonister har mer gjeld enn noen gang

Velger å etterlate mindre arv til barna.

NYTER LIVET: Som en konsekvens av at eldre lever lenger, er livsnyting i form av reise, shopping og andre opplevelser noe pensjonister bruker mer penger på. Men flere eldre har mye mer i gjeld nå enn tidligere. Foto: Scanpix
NYTER LIVET: Som en konsekvens av at eldre lever lenger, er livsnyting i form av reise, shopping og andre opplevelser noe pensjonister bruker mer penger på. Men flere eldre har mye mer i gjeld nå enn tidligere. Foto: Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Statistikk utarbeidet av analyseselskapet Experian for E24 i 2017 viste at andelen eldre med betalingsanmerkninger i Norge har eksplodert siden 2014.

- Pensjonister i dag er definitivt ikke som generasjonen før. De har blitt sprekere, lever lenger og reiser mer. De har gått fra å spinke og spare til å bli en kjøpesterk gruppe med høyere forventninger til alderdommen. De bruker mer penger, tar opp mer lån og tar gjerne med seg arven i graven.

Det forteller Silje Sandmæl, forbrukerøkonom hos DNB.

Men det at eldres gjeld øker skyldes neppe at pensjonister har dårlig økonomi, mener Kjetil Storesletten.

Gir eldre pant i bolig

Storesletten, som er professor ved Økonomisk institutt ved Det Samfunnsvitenskapelige fakultet ved Universitetet i Oslo, ser heller ikke på dette som et problem.

- Jeg tror det heller er et uttrykk for stor etterspørsel etter et nytt produkt på lånemarkedet, seniorlån, som gir eldre et lån med pant i bolig. I stedet for å betale renter og avdrag, tillater banken at man øker gjelden. Det gjør det mulig å hente ut noe av verdien av boligen og samtidig fortsette å bo i den, forklarer Storesletten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer