Arv av pensjon

Hvem arver pensjonen etter din død?

Slik fungerer reglene for arv av pensjon.

ARVING: Hva som skjer med pensjonen din etter at du har falt fra, kommer an på hva slags type pensjon du har, og ikke alt går direkte til dine arvinger. Foto: Scanpix.
ARVING: Hva som skjer med pensjonen din etter at du har falt fra, kommer an på hva slags type pensjon du har, og ikke alt går direkte til dine arvinger. Foto: Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

I dag er mange pensjonister som gjerne lever så lenge som i 30 år før sitt siste åndedrag. I løpet av den tiden har man fått utbetalt en jevnlig sum i pensjon. Men hva skjer med pensjonen etter ens død?

Dette blir til arv

Svaret er at dette vil avhenge blant annet av hva slags type pensjonsordning du hadde i livet.

Stian Revheim, pensjonsekspert ved DNB, opplyser at noe av det som blir til arv til dine etterlatte er innskuddspensjon, pensjonskapitalbevis fra innskuddspensjoner og IPS (individuell pensjonssparing).

- For disse avtalene er all pensjonskapital, både innskudd og avkastning, eierens egne pensjonspenger. Avtalene utbetaler pensjon så lenge det er penger på konto, men opphører i det kontoen er tom, sier pensjonseksperten.

Normalt utbetales avtalene over ti år, eller til en avtalt opphørsalder. Størrelsen på pensjonen avgjør hvor mange år pensjonskapitalen skal utbetales over, forklarer Revheim videre.

Ektefellepensjon

Advokat Mari Campbell Strømme ved advokatfirma Bull & Co, opplyser at en gjenlevende ektefelle for eksempel kan ha krav på ektefellepensjon fra Statens Pensjonskasse.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer