Kausjonist for samboeren, eller felles økonomi?

- I verste fall kan du ende opp med ansvar for eksens gjeld

Ekspertene har nok av eksempler på folk som vil være rause, men ender med å ødelegge egen økonomi fordi de hjelper andre.

Det kan bli dyrt å være snill, om du hjelper over evne. Foto: Gorm Kallestad/NTB scanpix
Det kan bli dyrt å være snill, om du hjelper over evne. Foto: Gorm Kallestad/NTB scanpix Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg oss på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

(Vi.no): Økonomisk rådgiver Margrethe Otto Skar har hatt flere klienter som har sittet igjen med eneansvar for felles gjeld etter brudd. Hun har også hatt klienter som har kausjonert for samboer eller ikke har vært klar over at ektefellen har tatt opp lån. Ektefeller er solidarisk ansvarlig for hverandres gjeld, og ved brudd har én sittet igjen med økonomisk svarteper.

- Skilsmisse er noe av det dyreste du kan gjøre, konstaterer hun.

Les også: Matvarer på døra: Doblet etterspørsel

- Det mest ekstreme tilfellet jeg har hørt om, var et par som drev firma sammen. Etter brudd ble hun sittende igjen med avvikling av driften og gjorde det ikke tidlig nok. Gjelden fra avviklingen er så stor at hun aldri kommer til å kunne betale den ned. Han nektet å betale, fordi han mente det var hennes firma. Men de eide firmaet sammen og jobbet der begge to.

Tar opp lån for andre

Skar ser også par som i utgangspunktet skulle dele likt på utgiftene, men der den ene ender med å betale mer fordi den andre ikke kan, vil eller prioriterer å betale fellesutgifter.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.