Arv

Kan samboeren og særkullsbarna dele arven?

Utgangspunktet i arveloven er at samboere uten felles barn ikke har noen automatisk arverett. Men det betyr ikke at man ikke kan arve sin samboer. Se hva som skal til.

ARV ETTER SAMBOER: Skal du arve samboeren din kreves det at det settes opp testament, og at særkullsbarna får sin pliktige del av arven. Foto: NTB
ARV ETTER SAMBOER: Skal du arve samboeren din kreves det at det settes opp testament, og at særkullsbarna får sin pliktige del av arven. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Som kjent er det flere praktiske forskjeller mellom det å være gift og det å være samboere, og det gjelder også ved et arveoppgjør der den ene av samboere går bort, og disse ikke har felles barn.

Men kan samboere sikre hverandre arv, også i forhold der man har særkullsbarn med rett på arv fra den enkelte forelder?

Nettopp dette lurer en leser på. Se hva svaret er fra advokat og arveekspert i Vi over 60, Kjell Morten Méd.

Kan samboeren og særkullsbarna arve likt?

Det konkrete spørsmålet i dette tilfellet, er:

Kan dødsboet deles mellom meg og hans barn?

Dette skriver leseren:

- Jeg er samboer. Vi har ikke samboeravtale eller testament. Vi har barn på hver vår kant, men ingen sammen. Min mann er en del år eldre enn meg. Han eier et relativt kostbart hus og en verdifull hytte. Kan han i testament bestemme at verdiene i hans dødsbo skal deles 50/50 mellom meg og hans barn hvis han dør før meg? Skal det da tas inn i testamentet en bestemmelse om at hvert av hans barn skal få minstearven på 1,5 millioner kroner?

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer