Lån og gjeld

Kausjonist eller medlåntaker? Du slipper ikke unna uten videre

Har du tatt på deg et kausjonist- eller medlåntakeransvar for andre ved opptak av lån, slipper du ikke unna uten videre, ifølge Namsmannen.

GJELD TIL BANK ELLER KREDITTSELSKAP? Har du kausjonert for eller sagt ja til å være medlåntaker på et lån, er du ansvarlig for det du har forpliktet deg til også ved en eventuell gjeldsordning. Selv om den som har tatt opp lånet inngår en gjeldsavtale, må du likevel betjene din del av avtalen. Om du da ikke søker gjeldsordning selv - med alle krav det stiller til din totale økonomi. Foto: NTB/Scanpix
GJELD TIL BANK ELLER KREDITTSELSKAP? Har du kausjonert for eller sagt ja til å være medlåntaker på et lån, er du ansvarlig for det du har forpliktet deg til også ved en eventuell gjeldsordning. Selv om den som har tatt opp lånet inngår en gjeldsavtale, må du likevel betjene din del av avtalen. Om du da ikke søker gjeldsordning selv - med alle krav det stiller til din totale økonomi. Foto: NTB/Scanpix Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Fersk statistikk fra Norsk Gjeldsinformasjon viser at nordmenn har til sammen 152,1 milliarder kroner i usikret gjeld, som dreier seg om forbrukslån, kredittrammer/-kort og faktureringskort. Sikret gjeld kommer i tillegg, dette er da boliglån, billån, studielån etc.

Mange sliter økonomisk om dagen, som reflekteres i økt pågang til Navs økonomirådgivning og Stiftelsen Rettferd, som også hjelper med gjeldsspørsmål. I tillegg er det rekordmange som ber om gjeldsordning hos Namsmannen.

Dersom en låntaker får innvilget gjeldsordning, får hen en avtale om nedbetaling og deretter sletting av det låntakeren ikke har greid å nedbetale i løpet av gjeldsordningens periode - som oftest fem år.

Men hva skjer med ditt ansvar som eventuell kausjonist eller medlåntaker til lån som ender opp i gjeldsordning?

- Gjeldsordning er personlig

- En gjeldsordning er personlig og gjelder kun den som søker, sier Hilde Slyngstadli, seksjonsleder i Gjeldsordningsseksjonen, Namsfogden i Sør-Øst politidistrikt, og understreker videre:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.