Klementiner: Noen av oss bør styre unna

I jula spiser vi store, fettrike middager, kaker og godteri, og når vi i tillegg topper det med alkohol blir det tøft å være kropp. Men også grønnsaker og frukt kan skape problemer for magen.

JULEFRUKT: Mange av oss spiser godt med klementiner i jula, men det er ikke alle som bør spise den friske frukten. Foto: Shutterstock NTB
JULEFRUKT: Mange av oss spiser godt med klementiner i jula, men det er ikke alle som bør spise den friske frukten. Foto: Shutterstock NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Lukta av jul. For mange av oss er det ribbelukta, blandet med røkelse og granbar det som skal til for å få oss i julestemning. Og det er flere matvarer vi kanskje spiser mer av i jula enn ellers, for vi skal jo kose oss med alt som er godt. Det blir mer sukker, mer alkohol og mer av den fettholdige maten som gjør oss tyngre i kroppen.

Sammen med småkaker og søtsaker hører også den friske klementinen til jula. Den er fristende, men den er ikke for alle. Grønnsaker og frukt kan nemlig også skape større problemer enn vi tror.

Ikke alle bør spise klementin

Har du nylig operert tarmen kan det faktisk være farlig å spise klementiner, ifølge bladet Gemini, Forskningsnytt fra NTNU og SINTEF.

Til Gemini sier Arne Wibe, professor ved NTNUs Institutt for klinisk molekylær medisin, at mandariner, klementiner og ananas har lange trevler og fibre det kan være vanskelig å fordøye hvis ikke tarmen er frisk og normal. For personer som har operert og har en fersk skjøt i tarmen kan disse sitrusfruktene skape problemer. Fibrene kan hope seg opp og stenge passasjen i tynntarmen. Hvis dette skjer blir du syk med smerter, kvalme og oppkast. Du må legges inn på sykehus og i verste fall operere.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.