Kø og dårlig tilgjengelighet gir agressive brukere: - Jeg vil ikke bli snakket til på den måten

Nav-ansatte utsettes for trusler, trakassering og sjikane - mye på telefon og i digitale kanaler. En stor del av hendelsene dreier seg om kø, ventetider og uenighet om tjenester og ytelser. - Brukere har en holdning om at man kan blåse ut til Nav-ansatte. Jeg tenker noen ganger at jeg kan finne meg en annen jobb hvor jeg slipper å bli snakket til på denne måten, sier Nav-ansatte.

VOLD MOT NAV: Nav-ansatte er utsatt for sjikane, trusler og vold. I en ny rapport peker ansatte på hva de mener er årsakene til at slike situasjoner oppstår - og da er frustrasjoner om ventetid, kø, utilgjengelighet og størrelse på ytelser blant de som nevnes. Foto: Gorm Kallestad / NTB
VOLD MOT NAV: Nav-ansatte er utsatt for sjikane, trusler og vold. I en ny rapport peker ansatte på hva de mener er årsakene til at slike situasjoner oppstår - og da er frustrasjoner om ventetid, kø, utilgjengelighet og størrelse på ytelser blant de som nevnes. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Sitatene ovenfor er hentet fra den ferske rapporten om vold og trusler mot ansatte i Nav. Der avsløres det at vold, trusler, trakassering og sjikane er noe som rammer rundt 30 prosent av Nav-ansatte: Rundt 5400 ansatte ble utsatt for minst én uønsket hendelse siste år.

I rapporten foreslås det flere tiltak for å styrke forebygging og håndtering av slike hendelser, som i hovedsak handler om å bedre sikkerheten for de ansatte.

Men rapporten avslører også hva Nav-ansatte oppfatter er årsakene til at de uønskede hendelsene oppstår:

Frustrasjon rundt økonomi, psykisk lidelse, ruspåvirkning og lang ventetid oppgis som årsaker. Og en stor andel av hendelsene dreier seg om uenighet om tjenester og ytelser.

I intervjuer med Nav-ansatte om sammenhengen mellom tilgjengelighet, konflikt og hendelser, peker flere på kø og ventetider - og uforståelige vedtak:

- Det er mange som opplever at Nav har manglende tilgjengelighet, og dette skaper mye uro. Det er kø på telefonen, veiledere som ikke er tilgjengelig, veiledere som kommer for seint til møter – skaper aggresjon, sier en leder ved et Nav-kontor i rapporten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer