Sykehjem og egenbetaling

Kommune krevde brødre for 260 000 kr etter morens død

Kommunen ville ha drøye 260 000 kroner fra sønnene etter at moren døde, i betaling for morens sykehjemsplass.

BETALING FOR SYKEHJEMSPLASS: Da brødrene sa ja til privat skifte av arven, fremsatte kommunen krav om etterbetaling av morens egenbetaling for sykehjemsplass. De vant til slutt frem i retten. Foto: NTB/Shutterstock
BETALING FOR SYKEHJEMSPLASS: Da brødrene sa ja til privat skifte av arven, fremsatte kommunen krav om etterbetaling av morens egenbetaling for sykehjemsplass. De vant til slutt frem i retten. Foto: NTB/Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

For opphold på sykehjem utover et par måneder per år, kan kommunen ta en egenandel som beregnes ut fra inntektene til beboeren. Disse inntektene kan være pensjon fra Nav, men også deler av for eksempel privat pensjonssparing - som du kan lese mer om i denne artikkelen på Vi.no.

Det er klare regler for hvordan beregning av egenbetaling for sykehjemsplass skal gjøres og hva kommunene har anledning til å kreve. Men det er opp til kommunen hvorvidt de faktisk krever det maksimale som loven gir de rett til.

I en sak som er behandlet helt opp i Høyesterett, ble et brødrepar stående med en faktura på 262 859 kroner for betaling av deres avdøde mors sykehjemsplass.

Striden har stått om beregningen av egenbetalingen - som brødrene hele tiden har ment var feil.

Brødrene frikjennes til slutt i Høyesterett - og Helse- og omsorgsdepartementet og Tromsø kommune dømmes til å dekke alle saksomkostningene.

Uenig i beregningen av egenandel

Brødrenes mor fikk hjerneblødning samme dag som hennes mann ble begravet. Hun ble hasteinnlagt på sykehuset og seinere overført til korttidsplass ved sykehjemmet - som gikk over i et permanent opphold. Etter rundt fire og et halvt år på institusjonen, døde kvinnen. Og da brødrene godtok arv med privat skifte, framsatte kommunen krav om etterbetaling av deler av egenandelen for morens sykehjemsopphold.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer