Tilbakebetaling av pensjon

Leste ikke vedtaket godt nok - må betale tilbake 300 000 kroner

Mannen fikk utbetalt for mye i pensjon på grunn av en feiloppføring i papirene hans. Dermed må han betale tilbake nesten 300 000 kroner til KLP.

FEIL PENSJON? Selv om KLP, som er pensjonsyter for ansatte i kommuner, fylkeskommuner og helseforetak, skulle gjøre feil i en utbetaling, kan du måtte betale tilbake det feilaktige beløpet. Foto: KLP
FEIL PENSJON? Selv om KLP, som er pensjonsyter for ansatte i kommuner, fylkeskommuner og helseforetak, skulle gjøre feil i en utbetaling, kan du måtte betale tilbake det feilaktige beløpet. Foto: KLP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Å lese det med liten skrift lønner seg, det samme gjelder vedtak fra Nav eller pensjonsyter som sier noe om hvor mye du får utbetalt i pensjon:

Dersom du får feil beløp utbetalt, kan du selv få ansvar for å ikke ha oppdaget feilen, og må betale tilbake det du har fått feilaktig utbetalt.

Dette kommer tydelig fram i følgende eksempel fra Trygderetten:

Da en pensjonist i en toårsperiode fikk utbetalt 289 404 kroner for mye fra KLP, holdt det ikke å skylde på at KLP har gjort en feil i sitt vedtak.

Feil pensjonsgrunnlag ga for høy pensjon

Feilen ble gjort da pensjonisten søkte om avtalefestet pensjon (AFP) fra KLP i 2015. Der har KLP lagt inn feil stillingsprosent som personen skal ha hatt da han sluttet i jobben, nemlig 139,87 prosent i stedet for 100 prosent.

Dermed er pensjonsgrunnlaget for pensjonistens utbetalinger feil.

I vedtaket fra KLP presiseres det at man er pliktig til å gi KLP skriftlig melding hvis man ser at beløp eller opplysninger ikke er riktige, eller at pensjonsbeløpet man mottar ikke er riktig.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.