Matbudsjett:

Linda bruker bare 1500 kr i måneden på mat

- Av og til klarer jeg meg på 500 kroner.

MATBUDSJETT: Linda har et matbudsjett som vil få de fleste til å sperre opp øynene, og hun deler gledelig tipsene med andre. Foto: privat.
MATBUDSJETT: Linda har et matbudsjett som vil få de fleste til å sperre opp øynene, og hun deler gledelig tipsene med andre. Foto: privat. Vis mer
Publisert

Økte matpriser og høye kostnader har ført til at mange av oss prøver å ta smarte valg og kutte der vi kan. I praksis er det likevel vanskelig å få til synlige og varige resultater.

Ei dame som derimot virkelig har fått det til, er Linda Wedding Reitan (51) fra Skien. Hun har et matbudsjett som vil få de fleste til å sperre opp øynene.

- Noen måneder bruker jeg bare 500 kroner på mat, men som regel bruker jeg mellom 1500 og 3000 kroner i måneden på mat til meg selv og min 19 år gamle sønn som er hos meg av og til, sier hun til KK.

PLANLEGGER INNKJØP: - Når jeg handler tenker jeg langt frem i tid. Hvis jeg finner et godt tilbud så handler jeg mye og fryser det ned, sier Linda. Foto: privat.
PLANLEGGER INNKJØP: - Når jeg handler tenker jeg langt frem i tid. Hvis jeg finner et godt tilbud så handler jeg mye og fryser det ned, sier Linda. Foto: privat. Vis mer

- Måtte gjøre sparetiltak

Historien om Linda begynner allerede for 20 år siden da hun ble eneforsørger for to små barn. Hun hadde en helt alminnelig inntekt og måtte ta noen drastiske grep for å få økonomien til å gå rundt. På den harde måten lærte hun seg strategier for å spare, planlegge og handle smart.

- Det har vært tøft, og jeg måtte gjøre tiltak for å spare penger. Men jeg har alltid hatt ordentlig mat på bordet, til tross for et begrenset budsjett. Jeg har ikke datoskrekk og jeg har spist yoghurt som gikk ut på dato for 5 måneder siden. Du må bare lukte og smake om den er spiselig, tipser hun.

Linda sparer mye på å tenke annerledes og planlegge innkjøpene. Hun er motstander mot å kaste mat, og har lært seg noen lure triks som garantert kan hjelpe mange.

Pengene hun sparer bruker Linda på å reise, og hun har allerede vært på tre utenlandsturer i år.

LETER ETTER TILBUD: - Jeg har ikke datoskrekk og jeg har spist yoghurt som gikk ut på dato for 5 måneder siden, sier Linda. Foto: privat.
LETER ETTER TILBUD: - Jeg har ikke datoskrekk og jeg har spist yoghurt som gikk ut på dato for 5 måneder siden, sier Linda. Foto: privat. Vis mer

Vil ikke kaste mat

Linda har et stort engasjement for matsvinn og økonomi, og begynte derfor for en stund siden å dele tips med andre i sosiale medier. Det har resultert i over 32.000 følgere av TikTok-kontoen hennes @frkreitan.

- Jeg får så mange henvendelser fra folk som sliter, og som sier at de har spart tusenvis at kroner på å følge tipsene mine, forteller hun.

Linda deler her sine aller beste sparetips:

1. Gå i matbutikken på kveldstid

- Jeg går i butikken på fredag- og lørdagskvelder. Da er det mulig å finne ribbe og kjøttdeig til halv pris på grunn av dato. Jeg fordeler det i små porsjoner og fryser det ned, slik at det varer lenge, forklarer hun.

KVINNER OG KRONER: Forbrukerøkonom i Storebrand, Cecilie Tvetenstrand, og KK-redaktør Ingeborg Heldal hjelper deg å ta gode økonomiske valg i hverdagen. Kvinner og kroner er et samarbeid mellom KK og Storebrand. Video: Storebrand Vis mer

2. Få kontroll

Mange sjekker ikke hva de har i skapene før de handler, og det er mye å spare på å få oversikt.

- Når jeg handler tenker jeg langt frem i tid. Hvis jeg finner et godt tilbud så handler jeg mye og fryser det ned. I forrige uke kjøpte jeg for eksempel ti pakker karbonadedeig som var på tilbud, sier Linda.

Det er altså mye å spare på å tenke langsiktig og planlegge.

3. Kjøp billigere merker

- Ikke vær skeptisk til butikkens egne merker, de er ofte vel så bra som de dyrere matvarene, sier Linda.

4. Bruk handlenett

Tenk at hvis du handler fire ganger i uken og kjøper to poser hver gang, vil du bruke over 1700 kroner i året på plastikkposer.

- Jeg har brukt handlenett i årevis, og anbefaler det til alle, sier hun.

GODT TILBUD: - I forrige uke kjøpte jeg for eksempel ti pakker karbonadedeig som var på tilbud, sier Linda. Foto: privat.
GODT TILBUD: - I forrige uke kjøpte jeg for eksempel ti pakker karbonadedeig som var på tilbud, sier Linda. Foto: privat. Vis mer

Mange vil spare mer

I november 2023 gjennomførte Respons analyse en undersøkelse blant 1040 personer på vegne av Sparebank 1, for å se om folk planlegger å gjøre tiltak for å spare penger i julen.

Undersøkelsen viser at:

  • 25 prosent vil kjøpe rimeligere julegaver i år
  • 16 prosent vil kjøpe færre julegaver.
  • 15 prosent vil bruke ingenting eller mindre penger på adventskalender.
  • 19 prosent vil bruke ingenting eller mindre på klær og sko.
  • 18 prosent vil handle rimeligere mat og drikke i julen.

- De klærne du hadde på deg i julen i fjor er garantert like fine i år. Du trenger ikke kjøpe noe nytt. Alt dette er gode tiltak som ikke påvirker julekosen, sier Magne Gundersen, som er forbrukerøkonom i Sparebank1 og kjent fra Luksusfellen, til KK.

Det kan fortsatt bli fest med litt rimeligere gaver og mat.

Julemiddagen kan gjøres billig

- Den julemiddagen som flest spiser i Norge er svineribbe. Det er en veldig rimelig julemiddag, spesielt hvis du kjøper den frossen og på tilbud. Da kan du få den for under 50 kroner per kilo. Jeg tror ikke folk vil smake forskjell om den har vært fryst eller ikke, sier Gundersen.

Tilbehør som surkål og ferdig riskrem er også billig og ofte på tilbud før jul.

- Da er det bare poteter og saus igjen, så ribbe kan rett og slett bli en kjempebillig middag, sier Gundersen.

MATKUPP: Linda handler ofte fra billigdisken på butikken, der mange varer er på halv pris på grunn av dato. Foto: privat.
MATKUPP: Linda handler ofte fra billigdisken på butikken, der mange varer er på halv pris på grunn av dato. Foto: privat. Vis mer

Undersøk på forhånd

Det er lurt å lese tester av julematen i avisene, for der blir ofte både pris og kvalitet vurdert. Da er det lettere å sammenligne og ta smartere valg.

I juletiden bruker vi ofte mye penger på mat som godt pålegg, godteri og snacks, og da kan det være lurt å jakte etter gode tilbud. Kjedene har også egne billigmerker som koster mindre enn de mer kjente merkene. De færreste vil nok merke forskjell.

- Jeg har vært med på blindtest selv og bommet på mye. Jeg unner alle mat som de liker i julen, men det er mulig å kutte i matbudsjettet uten at du merker det, sier Gundersen.

Uansett om du serverer pinnekjøtt, lutefisk, kalkun eller torsk, er det aller mest penger å spare på å bytte ut drikken.

- Alkoholfri drikke er mye rimeligere enn drikke med alkohol. Alkoholfri drikke er også veldig barnevennlig, og kan smake minst like godt, sier Gundersen.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om