Pensjon fra Nav

- Mange er ikke er klar over det

Mange er ikke klar over at man kan få pensjonsopptjening for omsorgsarbeid - eller at man kan overføre opptjening til den forelderen som tjener minst.

HJEMME MED SMÅ BARN: - Kvinnegenerasjonen som ofte var hjemmearbeidende i mange år, fikk ikke nevneverdig nytte av ordningen med opptjening av pensjon i perioder hvor de var hjemme med omsorg for mindreårige barn, sier pensjonsekspert Alexandra Plathe. I dag får man pensjonsopptjening opp til 4,5 G dersom man er hjemme med omsorg for små barn opptil seks år. Foto: Shutterstock/NTB
HJEMME MED SMÅ BARN: - Kvinnegenerasjonen som ofte var hjemmearbeidende i mange år, fikk ikke nevneverdig nytte av ordningen med opptjening av pensjon i perioder hvor de var hjemme med omsorg for mindreårige barn, sier pensjonsekspert Alexandra Plathe. I dag får man pensjonsopptjening opp til 4,5 G dersom man er hjemme med omsorg for små barn opptil seks år. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Det er stadig flere i aldersgruppen 50 pluss som skiller seg. Én ting er deling av boet, hus, innbo og eventuell gjeld. En helt annen ting er pensjon:

- Offentlige og private pensjonsordninger holdes utenfor formuesdelingen ved skilsmisse - noe du kan tape stort på dersom du ikke tar dine forholdsregler, forteller Alexandra Plahte, jurist og leder i Formuesforvaltning Pensjonsrådgivning AS.

Hun gjør oppmerksom på en ting, som kan være ukjent for mange - men ikke desto viktigere dersom du har vært hjemme med omsorg for mindreårige barn:

- Mange er ikke klar over at man kan få pensjonsopptjening for omsorgsarbeid, påpeker Alexandra Plahte, jurist og leder i Formuesforvaltning Pensjonsrådgivning AS.

- Misforstår og tror det er snakk om lønn

Omsorgsopptjening er en ordning som bidrar til at du kan få høyere pensjon når du blir pensjonist.

- Enkelte misforstår og tror at omsorgsopptjening er en form for lønnsutbetaling hvis man står for omsorgsarbeidet. Det er feil. Omsorgsopptjeningen relaterer seg til alderspensjonen man opptjener hos Nav, presiserer Plathe.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer