Ny arvelov 2021:

- Mange tenker arveloven sørger for en rettferdig fordeling, men slik er det ikke alltid

Kun ti prosent har skrevet testament. Det kan by på overraskelser for både arvelater og arvinger. Her rådene du trenger i forbindelse med den nye arveloven.

GAMMELT TESTAMENTE: Mange skriver testament så seint at arvingene kan stille spørsmål ved om arvelater var ved sine fulle fem, mens andre skriver så tidlig at noen av punktene ikke lenger gjelder når arven skal gjøres opp. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB
GAMMELT TESTAMENTE: Mange skriver testament så seint at arvingene kan stille spørsmål ved om arvelater var ved sine fulle fem, mens andre skriver så tidlig at noen av punktene ikke lenger gjelder når arven skal gjøres opp. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Ifølge en rapport fra 2018 som Høyskolen Kristiania har utarbeidet på vegne av Norges Innsamlingsråd, har bare ti prosent av oss skrevet testamente. Senioradvokat Jacob Winderen Lindegaard i advokatfirmaet Kvale tror dette har å gjøre med at både arveretten og pliktdelsarven står sterkt i Norge.

– Noen ønsker dessuten å tilgodese andre enn livsarvingene, men føler at de har en «plikt» til å overlate verdiene til sine etterkommere, sier Lindegaard, som blant annet bistår med råd og veiledning når det gjelder testamentariske gaver.

Ikke vent for lenge

De fleste oppretter dessuten testament vel sent i livet, mener han.

– Er du begynt å dra på årene, kan det være lurt å få legen til å skrive attest på at du har det vi kaller full testasjonskompetanse. Og velg gjerne vitner som er litt yngre enn deg selv, råder Lindegaard.

Om du er gammel og syk når du skriver testament, kan det føre til tvil, og muligens krangel, i etterkant om du virkelig var ved dine fulle fem.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer