Nav: Uføre- og AAP-saker

Mener Nav har behandlet saker feil: Ukjent hvor mange det gjelder

Sivilombudet mener Nav har behandlet uriktig og for strengt, som kan ha ført til at folk har gått glipp av ytelser eller fått mindre enn de har krav på. - Ikke akseptabelt, mener Hjelp med Nav.

FEIL HOS NAV: Sivilombudet mener Nav har behandlet spørsmål om omgjøring av vedtak feil fra juni 2017 til januar 2022. Dette gjelder spesielt saker om uføretrygd og arbeidsavklaringspenger, ifølge ombudet. Foto: NTB
FEIL HOS NAV: Sivilombudet mener Nav har behandlet spørsmål om omgjøring av vedtak feil fra juni 2017 til januar 2022. Dette gjelder spesielt saker om uføretrygd og arbeidsavklaringspenger, ifølge ombudet. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Sakene det gjelder handler i hovedsak om uføretrygd og arbeidsavklaringspenger (AAP).

Det er Sivilombudet som i en fersk rapport konkluderer at Nav har vært for strenge når de har avgjort saker der folk har bedt om en ny vurdering av saken sin.

I stedet for å behandle saker der folk ber om omgjøring av vedtak med lavere terskel, som de egentlig skulle, har Nav behandlet sakene like strengt og med samme regler som ved søknad om gjenopptak.

Slik har Nav etter Sivilombudets konklusjon truffet beslutninger om omgjøring bygget på en uriktig og for streng tolkning av forvaltningsloven.

Sivilombudet kritiserer også Arbeids- og inkluderingsdepartementet for å ha gjort for lite for å få kartlagt hvor mange som kan ha blitt utsatt for denne feilbehandlingen.

- Ombudet mener departementet burde gjort en større innsats for å kartlegge omfanget av feilen i Nav og en bedre vurdering av hvilke konsekvenser den kan ha hatt for utfallet av de berørte sakene, skriver Sivilombudet i rapporten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.