Arv

- Min gamle far er blitt samboer med en ung kvinne. Hva skjer med arven?

Barna frykter at faren på snart 90 år kan bli lurt av sin nye samboer. Hvordan kan dette eventuelt påvirke deres arv? Dette svarer arveeksperten.

HVA SKJER MED FARSARVEN? Barna frykter for at faren skal bli lurt av den nye, unge samboeren. Hvordan kan det påvirke farsarven? Illustrasjonsfoto: NTB
HVA SKJER MED FARSARVEN? Barna frykter for at faren skal bli lurt av den nye, unge samboeren. Hvordan kan det påvirke farsarven? Illustrasjonsfoto: NTB Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Det kan være vanskelig å holde oversikt over arvereglene, og i 2021 kom det dessuten en ny arvelov, hvor man samlet regelverket for arv etter foreldre, ektefeller, samboere og andre personer i en felles arvelov.

I den nye arveloven har ektefeller og samboere arverett omtrent som etter tidligere lovgivning, mens livsarvinger, som barn og barnebarn, har fått styrket sin rett til arv.

Dessuten er barn alltid sikret en pliktdelsarv, som du kan lese mer om lenger nede i denne artikkelen.

Frykter for at far blir lurt

Så er spørsmålet: Hva skjer med en kommende arv når en av dine godt voksne foreldre går inn i et nytt forhold? Og hva om du frykter at den nye samboeren er ute etter å lure forelderen din?

Dette har advokat Kjell-Morten Méd, som er Vi over 60-ekspert på arv, svart på i siste nummer av Vi over 60.

Leseren spør:

- Min gamle far (snart 90 år) har blitt samboer med en betydelig yngre kvinne. Etter at mor og far skilte seg, levde far alene i mange år. Så hadde han en samboer som døde, og nå er han på vei inn i runde nummer 3! Far er helt klar i toppen, men min bror og jeg er dels redd for at han blir lurt, og dels redd for vår egen farsarv. Hva kan skje? spør leseren.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer