Minstepensjonisten ville bare hjelpe sønnen og svigerdattera økonomisk. Så kom banken og ville ta huset

77-åringen tok opp et felles lån på nesten 1 million kroner, for å hjelpe sønnen og hans daværende samboer med forbruksgjeld. Det angret hun på da banken kom og krevde minstepensjonisten for hele gjelda – og boligen sto i fare for å bli tvangssolgt.

TOK LÅN FOR Å HJELPE: Minstepensjonisten «Vera» var 77 år da hun tok opp nesten 1 million kroner i lån - for å hjelpe sønnen og hans daværende samboer med å betale ned forbruksgjeld. Så ble hun sittende alene med betalingsansvaret. Foto: NTB/Ahutterstock
TOK LÅN FOR Å HJELPE: Minstepensjonisten «Vera» var 77 år da hun tok opp nesten 1 million kroner i lån - for å hjelpe sønnen og hans daværende samboer med å betale ned forbruksgjeld. Så ble hun sittende alene med betalingsansvaret. Foto: NTB/Ahutterstock Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

«Vera» var 77 år da hun fikk innvilget et lån på 950 000 kroner sammen med sønnens daværende samboer. Lånet ble hovedsakelig brukt til å innfri «svigerdatterens» og sønnens forbruksgjeld. Nedbetalingstida var på 30 år – og Veras bolig ble brukt som sikkerhet for lånet.

Men det var en avtale som pensjonisten etter hvert skulle komme til å angre på.

Heldigvis hadde Vera uttrykt bekymring om betalingsevnen overfor banken, før lånet ble innvilget. Det var noe av det som reddet Vera fra å måtte stå alene med gjelda på nesten 1 million kroner.

Men vanligvis er det slik at dersom du er medlåntaker, er du ansvarlig for hele lånebeløpet dersom øvrige medlåntakere ikke kan betale.

Og det er også derfor økonomer oppfordrer til å være særdeles forsiktige med å inngå avtaler som medlåntaker:

– Jeg anbefaler generelt å være veldig forsiktig med å være medlåntaker, det er et veldig stort ansvar. Da er det bedre å heller stille som kausjonist, da har man et mer begrenset ansvar og slipper å legge ut penger, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank1 i denne artikkelen – hvor du også får svar på hva du bør tenke gjennom før du sier ja til å være medlåntaker eller kausjonist.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer