Moderne fattigdom i Norge

Stadig flere sliter med å få pengene til å strekke til. Ikke minst gjelder det eldre minstepensjonister. Jan Davidsen og Tone Fløtten belyser situasjonen som fører til utenforskap og matkøer.

MODERNE FATTIGDOM. Vi trenger sterkere fokus og bevissthet på den økende fattigdommen i Norge – og sosiale og økonomiske forskjeller. Ikke minst for eldre og minstepensjonister, mener Tone Fløtten og Jan Davidsen. Foto: NTB
MODERNE FATTIGDOM. Vi trenger sterkere fokus og bevissthet på den økende fattigdommen i Norge – og sosiale og økonomiske forskjeller. Ikke minst for eldre og minstepensjonister, mener Tone Fløtten og Jan Davidsen. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Få tilgang til våre aller beste artikler på Vi Pluss her, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

- Selv om de fleste seniorer i dag har det bra med en akseptabel økonomi, er det et faktum at antall fattige øker. Det gjelder særlig blant minstepensjonister, lavtlønnede og trygdede. At svært mange lever under fattigdomsgrensen – i verdens rikeste land, og der velferdssystemet har stått høyt i hevd siden 1960-og 70-tallet, er vanskelig å tåle, sier Jan Davidsen, forbundsleder i Pensjonistforbundet siden 2015.

- Ikke minst er det bekymringsfullt at eldre pensjonister, som har jobbet og slitt et langt liv og betalt sin skatt til Staten, skal leve i nød, skam og uverdighet, påpeker han.

Ifølge Davidsen har Pensjonistforbundet siden 2020 jobbet for et anstendig løft for pensjonister. Det innebar blant annet en plan om å løfte minstepensjonen over fattigdomsgrensen. Men dessverre deler ikke alle politikere dette ønsket, sier Davidsen.

- En av våre fanesaker er at de med lavest pensjoner, det vil si også de som har utbetalt over minstepensjon, skal få økonomien til å gå rundt. Men ofte blir jeg overrasket over mangel på empati, innlevelse og aksept blant våre folkevalgte. Jeg tror noe av grunnen ligger i at de som sitter på Stortinget stort sett er folk i 30- og 40-årene. Faktisk er våre folkevalgte i dag yngre enn noensinne. De har vokst opp i en tid med god økonomi og overflod, og de er godt lønnet. At de ikke selv er blant dem som blir rammet av prisstigninger, dyrtid og den vanskelige økonomiske situasjonen, er nok noe av årsaken til at de ikke skjønner den fortvilte hverdagen til mange, sier han.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.