Mottakere av uføretrygd: - En diskriminerende holdning

Mens enkelte pasientgrupper får sin uføretrygd redusert ved innleggelse, gjelder ikke de samme reglene for pasienter som er innlagt på sykehus. Nå ser departementet nærmere på regelverket som kalles diskriminerende av Rådet for psykisk helse.

INNLAGT PÅ PSYKIATRISK INSTITUSJON: Ved psykiske lidelser kan en innleggelse føre til en reduksjon i utbetalingen av uføretrygd fra Nav. Illustrasjonsfoto: NTB
INNLAGT PÅ PSYKIATRISK INSTITUSJON: Ved psykiske lidelser kan en innleggelse føre til en reduksjon i utbetalingen av uføretrygd fra Nav. Illustrasjonsfoto: NTB Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Få tilgang til våre aller beste artikler på Vi Pluss her, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Er du ufør og blir innlagt på sykehus over en lengre periode, skjer det ingenting med uføretrygda di. Blir du derimot lagt inn for behandling av en psykisk lidelse, blir uføretrygda redusert etter en viss periode.

Rådet for psykisk helse kaller dette en diskriminerende holdning til sykdom som ikke hører hjemme i vårt velferdssamfunn.

Samtidig løftet SV problemstillingen i Stortinget i 2021, og det ble vedtatt at regelverket skal inn under lupen. Ifølge Arbeids- og inkluderingsdepartementet er de i gang med å se på regelverket.

- Svært uheldig

Generalsekretær Tove Gundersen i Rådet for psykisk helse sier til Vi.no at problemet med dagens regelverk er at du ved langvarig behandling for psykisk lidelse risikerer å miste mange av de strukturene du skal komme til etter endt forløp dersom du er avhengig av Nav-ytelser.

- Alle trenger noe å gå til og et sted å være. Trygghet i bosituasjonen er en beskyttelsesfaktor for oss alle, og det er særlig viktig dersom du nylig har tilbakelagt et lengre behandlingsløp. Det er av stor betydning å ha et hjem, kjenne nabolaget og ha innsikt i det som skjer rundt deg. Dersom du blir fratatt denne muligheten fordi du har vært i behov av behandling, er det svært uheldig. For somatikken gjelder ikke det samme regelverket, og du blir ikke tvangstrukket i trygdeytelser ved langvarig behandling, forklarer Gundersen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.