Mynt verdt 25 millioner kroner forsvant

Det er en av de største kulturarvforbrytelsene i Sveriges historie. Gjerningsmannen var en av museets egne.

Betydelige deler av samlingen til Kungliga Myntkabinettet på Slottsbacken i Stockholm mangler. Varetellingen pågår fortsatt. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB Scanpix
Betydelige deler av samlingen til Kungliga Myntkabinettet på Slottsbacken i Stockholm mangler. Varetellingen pågår fortsatt. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Hos det Kungliga Mynt-kabinettet på Slottsbacken i Stockholm finnes 650 000 gjenstander samlet inn siden slutten av 1500-tallet, da Johan III sin sekretær Rasmus Ludvigsson fikk i oppdrag å samle inn mynt.

Siden den gang er samlingen utvidet med blant annet gaver, donasjoner og arkeologiske funn. Verdien på samlingen er anselig, men det er likevel ikke snakk om en slags gullreserve. Verdiene i hvelvet er til forskning og tilhører den svenske allmennheten.

– Det er vår felles arv å forvalte, sier nåværende museumssjef Cecilia von Heijne.

- Vår felles arv

Respekten for den felles kulturarven er selvsagt for museumspersonalet. Det finnes en slags hederskodeks som sier at man ikke samler på ting innenfor det emnet man jobber med. At man ikke selger av det man er satt til å vokte, sier seg selv.

Derfor er det mange varsellamper som blinker når en tidligere ansatt selger en rekke verdifulle, historiske mynter på auksjoner i Stockholm, Sveits og USA i 2009 og 2010. Blant dem flere russiske sjeldenheter – gullrubler som en gang trolig er blitt gitt i gave til den svenske staten. Mynter som kjennere, såkalte numismatikere, gladelig ville gitt en arm for. Nå ropes de ut for salg. Utropspris? Flere hundre tusen kroner.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.