Ny arvelov:

Nå får du mindre råderett over pengene dine

Pliktdelsarven øker fra 1 million kroner til 1,5 millioner. Dette er blant endringene i den nye arveloven som snart trer i kraft.

TESTAMENTE: Den nye arveloven gir deg noe større frihet når det gjelder fordeling av dine eiendeler. FOTO: NTB/SCANPIX
TESTAMENTE: Den nye arveloven gir deg noe større frihet når det gjelder fordeling av dine eiendeler. FOTO: NTB/SCANPIX Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg oss på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

(Vi.no): Endringene i den nye arveloven vil kunne få betydning for deg som allerede har opprettet et testament. Og for deg som ønsker å bestemme hvem av barna som skal arve huset ditt eller hytta di. Her forklarer vi de viktigste endringene som vil skje når den nye arveloven trer i kraft.

Økt pliktdelsarv

Den viktigste endringen i den nye arveloven er at pliktdelsarven økes. Pliktdelsarven er den delen av arven som er øremerket barna til arvelater. Pliktdelsarven utgjør 2/3 av formuen arvelater etterlater seg, men kan etter dagens arvelov begrenses til 1 million kroner per barn ved testament. Etter den nye arveloven vil minimumsbeløpet oppjusteres til 15 ganger folketrygdens grunnbeløp. Dette utgjør i dag omtrent 1,5 millioner kroner. Dette betyr at arvelater vil ha mindre råderett over sin formue i testament enn tidligere.

Økt pliktdelsarv også for eldre testamenter

De nye reglene om pliktdelsarv kan også få betydning for deg som allerede har opprettet et testament. De nye reglene om pliktdelsarv vil nemlig gjelde dersom arvelater dør et år eller senere etter at den nye loven har trådt i kraft, uavhengig av når avdøde opprettet sitt testament. Dette betyr at det vil bli mindre verdier igjen til de som arvelater ønsker å tilgodese i sitt testament når barnas arv er begrenset til pliktdelsarv. Det kan dermed være lurt å ta en gjennomgang av et allerede opprettet testamentet for å undersøke om man ønsker å gjøre endringer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer