Sikre deg godt ved utleie

Når du får tilbake bolig med skader

Dersom du leier ut leilighet og får den tilbake i dårlig stand - hvilke rettigheter har du da?

UTLEIE: Sørg for å ha inngått en ordentlig avtale og fått depositum eller garanti før du gir fra deg nøklene til utleieleiligheten. Foto: Shutterstock
UTLEIE: Sørg for å ha inngått en ordentlig avtale og fått depositum eller garanti før du gir fra deg nøklene til utleieleiligheten. Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

(Vi.no): Berit har leid ut leiligheten i snart to år til det som fremsto som et rolig par i slutten av 20-årene.

Når de flytter ut ser hun flere store hakk og riper i parketten.

I tillegg er skapet på baderommet ødelagt og det samme er to av kjøkkenskapene.

Når hun tar en nærmere gjennomgang av leiligheten, finner hun enda flere små og større skader.

Hun er fortvilet og prøver å få tak i leietakerne, men de tar ikke telefonen. Hvilke rettigheter har hun som utleier i en slik situasjon?

Les også: Slik får du pengestøtte til å pusse opp huset

Leietaker har plikt til å levere tilbake leiligheten i ryddet og rengjort stand. Det betyr at gulvet må være vasket godt, og det må være vasket over øvrig inventar i leiligheten.

Leiligheten må være i samme stand som ved innflytting, bortsett fra den forringelse som skyldes alminnelig slit og elde. At parketten er blitt slitt av vanlig bruk er for eksempel noe som må aksepteres av utleier.

En kompensasjon for normal slitasje og elde får utleier gjennom den månedlige husleien. Er det derimot hakk og skader i parketten, er dette skader som leietaker kan holdes ansvarlig for.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.