Nav: - Det kommer sannsynligvis forslag om endringer i ytelser

Nav venter mer debatt om arbeidslinja, «pisk versus gulrot» og størrelsen på trygdeytelsene i årene fremover, i takt med med at utfordringene med å sikre velferdsstatens bærekraft og å mobilisere arbeidskraft øker over tid.

PENGER FRA NAV: Nav tror vi vil få mer diskusjoner om størrelsen på ytelsene fremover - også opp mot den politiske tanken om «arbeidslinja». Foto: Gorm Kallestad / NTB
PENGER FRA NAV: Nav tror vi vil få mer diskusjoner om størrelsen på ytelsene fremover - også opp mot den politiske tanken om «arbeidslinja». Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Få tilgang til våre aller beste artikler på Vi Pluss her, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Nav har nylig presentert en «omverdensanalyse» der de tar for seg de viktigste samfunnstrendene som kan påvirke Nav fram mot 2035 og hvilke konsekvenser trendene kan få. Rapporten skal brukes i planleggingen av Navs prioriteringer i årene fremover.

Aldring av befolkningen, effektivisering av offentlig sektor, omstilling i arbeidsmarkedet og sterk vekst i mottakere av hjelpemidler og alderspensjon er noen av områdene som Nav sier vil komme til å påvirke oss fremover.

Et av punktene som arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte trekker frem, er risikoen for større inntektsforskjeller.

Nav påpeker at det er stor usikkerhet om levekårsutviklingen framover, ettersom den avhenger av den økonomiske veksten, utviklingen på arbeidsmarkedet, framtidig regulering av trygdeytelser, og nivået på innvandringen.

– Hvis det blir større forskjeller i inntekt og lav generell inntektsvekst, eventuelt i kombinasjon med fortsatt prisvekst og høyt rentenivå, kan det føre til at flere får behov for økonomisk sosialhjelp og andre sosiale tjenester fra Nav, sier Holte.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.