Uføretrygd fra Nav

Nav mener ufør har tjent for mye: Krever 350 000 kr tilbake - men kan ikke bevise hvor «inntekten» kommer fra

«Eilif» fikk tilbakebetalingskrav fra Nav på hele uføretrygden, 350 000 kroner, fordi de mente han hadde tjent for mye. Men uførepensjonisten nekter for at dette er pensjonsgivende inntekt - og Nav kan ikke bevise hva den angivelige høye inntekten handler om.

INNTEKT VED SIDEN AV UFØRETRYGD: Det er strenge regler for hva uføre kan tjene i tillegg til uføretrygden. Har du tjent mer enn tillatt, kan du få krav om å betale tilbake. «Eilif» fikk krav om å betale tilbake hele trygden på 350 000 kroner - men han mener selv at pengene det er snakk om ikke skal regnes med. Illustrasjonsfoto: NTB/Shutterstock
INNTEKT VED SIDEN AV UFØRETRYGD: Det er strenge regler for hva uføre kan tjene i tillegg til uføretrygden. Har du tjent mer enn tillatt, kan du få krav om å betale tilbake. «Eilif» fikk krav om å betale tilbake hele trygden på 350 000 kroner - men han mener selv at pengene det er snakk om ikke skal regnes med. Illustrasjonsfoto: NTB/Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Få tilgang til våre aller beste artikler på Vi Pluss her, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Som ufør blir uføretrygden beregnet ut fra inntekten de siste åra før man blir syk. Du kan jobbe ved siden av uføretrygd, men tjener du mer enn 80 prosent av inntektsnivået du hadde som frisk skal du ikke ha mer uføretrygd utbetalt det året.

Så kan det skje at du likevel har hatt mer i inntekter enn du skulle ha hatt - og at du dermed har fått for mye utbetalt fra Nav.

Og det er dette Nav mener har skjedd i denne saken med uførepensjonisten «Eilif»:

Ifølge Nav viser skatteopplysningene at Eilif et år hadde en pensjonsgivende inntekt på over 700 000 kroner samtidig med at han fikk full uføretrygd - som de mener han dermed ikke skulle ha hatt. De krever at Eilif skal betale tilbake hele uføretrygden på drøyt 350 000 kroner.

Problemet er at Eilif selv påstår at dette ikke kan være pensjonsgivende inntekt - og at heller ikke Nav har greid å avklare hvor disse 700 000 kronene kommer fra.

Eilif har anket begjæringen om tilbakebetaling til Trygderetten, som imidlertid ikke greier å ta en avgjørelse: De sender saken tilbake til Nav og ber dem finne mer ut av hvor de 727 499 kronene stammer fra.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.