Nav om uførekritikken: – Enige i vurderingen

Nav reduserer uføretrygd uten varsel – og uten lov, ifølge Sivilombudet. Det er Nav enige i – og har nå begynt å se på hvilke løsninger som finnes.

NAV FÅR UFØREKRITIKK: Nav får kritikk for praksisen om reduksjon av uføretrygd uten varsel, ved overskridelse av inntektsgrensen. Som ufør får du en inntektsgrense å forholde deg til når du får innvilget uføretrygd. Nav har ment at informasjon om informasjonsplikten har vært nok - og sier praksisen har vært tenkt som en service for å unngå store etteroppgjør. Foto: NTB
NAV FÅR UFØREKRITIKK: Nav får kritikk for praksisen om reduksjon av uføretrygd uten varsel, ved overskridelse av inntektsgrensen. Som ufør får du en inntektsgrense å forholde deg til når du får innvilget uføretrygd. Nav har ment at informasjon om informasjonsplikten har vært nok - og sier praksisen har vært tenkt som en service for å unngå store etteroppgjør. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

I flere år har Nav hatt en praksis med automatisk reduksjon av uføretrygd ved overskridelse av inntektsgrensen. Men det er ikke lov uten først å sende et forhåndsvarsel til den det gjelder, konkluderer Sivilombudet i en fersk rapport som Vi.no omtalte forrige uke.

Bakgrunnen for at ombudet bestemte seg for å se nærmere på Nav-praksisen var en bekymringsmelding om at manglende forhåndsvarsling kan utfordre de uføretrygdedes rettssikkerhet. Og konklusjonen er altså at Nav ikke har rettslig grunnlag for å unnlate å forhåndsvarsle de uføretrygde før det fattes vedtak om reduksjon i uføretrygden på grunn av overskridelse av inntektsgrensen.

– Vi er enige i Sivilombudets vurdering, sier avdelingsdirektør Hanne Skåle Thowsen i Nav til Vi.no.

Men hva gjør Nav nå, rent praktisk, for å etterkomme kritikken?

– Utreder mulighetene

Slik Nav praktiserer det i dag, gjøres det automatiserte beregninger av inntekt opp mot uføretrygd – og dersom den automatiske løsningen finner ut at noen har tjent mer enn inntektsgrensa, gjør Nav en automatisk reduksjon av uføretrygden med en gang, uten å etterspørre opplysninger som kan være vesentlige for å forhindre en reduksjon.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer