Nav

Nedslående for pensjonister og uføre: - Viser at velferdsstaten svikter

- Du skal ikke bli fattig fordi du er syk i Norge. Du skal heller ikke bli fattig bare fordi du blir gammel. Men det er dessverre realiteten for flere og flere, sier Mímir Kristjánsson.

UFØRE OG PENSJONISTER TAPER: Mottakere av ulike Nav-stønader er blant gruppene som i størst grad opplever lavinntekt, ifølge tall fra Nav. Andelen med lavinntekt har økt både for pensjonister og uføre de siste årene. - Når andelen fattige uføre er blitt doblet fra 2010 til 2020, må alarmen gå, sier Mímir Kristjánsson i Rødt. Foto: Rødt
UFØRE OG PENSJONISTER TAPER: Mottakere av ulike Nav-stønader er blant gruppene som i størst grad opplever lavinntekt, ifølge tall fra Nav. Andelen med lavinntekt har økt både for pensjonister og uføre de siste årene. - Når andelen fattige uføre er blitt doblet fra 2010 til 2020, må alarmen gå, sier Mímir Kristjánsson i Rødt. Foto: Rødt Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Annethvert år kommer Nav med en rapport om lavinntekt og levekår i Norge - og snart kommer rapporten for 2022.

Den handler blant annet om inntekt og formue, barn i lavinntektshusholdninger, yrkestilknytningens betydning for å unngå lavinntekt, utsatte grupper, helse og personer på uføretrygd, sosialhjelpsmottakere og Navs virkemidler for å bedre levekår for vanskeligstilte.

Årets rapport skal være klar med de ferskeste tallene for 2022 i løpet av desember. Vi.no har imidlertid allerede lest et utkast til rapporten, da med tall for 2020 og 2021. Og den korte konklusjonen om utviklingen for lavinntekt er at det er en stabil andel av befolkningen som lever på vedvarende lavinntekt, 10,1 prosent av befolkningen.

Men dersom vi ser på lavinntekt for de som mottar en ytelse fra Nav, er bildet et helt annet:

Mottakere av ulike Nav-stønader er blant gruppene som i størst grad opplever lavinntekt, skriver Nav i rapporten, og beskriver videre hvordan dette viser seg for ulike grupper på Nav-ytelser.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer