Rike pensjonister i norge

Norske pensjonister kan smile hele veien til banken

Knapt noe land i verden har så liten andel fattige pensjonister som Norge.

GOD ALDERDOM: Dagens pensjonister har det godt økonomisk, men oppturen vil nok ikke fortsette i veldig mange generasjoner fremover, mener økonomene. Foto: Shutterstock
GOD ALDERDOM: Dagens pensjonister har det godt økonomisk, men oppturen vil nok ikke fortsette i veldig mange generasjoner fremover, mener økonomene. Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Mange mener nok at dette kan diskuteres men sammenlignet med resten av verden, har det lenge vært liten tvil om at vi har det svimlende godt hjemme i Norge. Vi nyter godt av velferdssystemet, vi har lav kriminalitet og frisk luft. Og vi har god økonomi, spesielt den eldre delen av befolkningen vår.

Blant alderspensjonister er nemlig andelen fattige halvparten av hva den er i den norske befolkningen ellers.

Rike pensjonister

Om lag 8,1 prosent av alle i Norge bor i en husholdning som ifølge OECD kan anses som fattig. Det vil si at den disponible inntekten er mindre enn halvparten av medianinntekten, altså den midterste inntekten i befolkningen.

Blant alle alderspensjonister i Norge er det kun 4,3 prosent som kan regnes som fattige, ut fra den samme definisjonen.

Blant unge pensjonister, de fra 66-75 år, er det så få som 2,2 prosent som er fattige.

I vårt naboland Sverige er andelen fattige alderspensjonister over dobbelt så høy som i Norge, og høyere enn i befolkningen ellers.

Kjetil Storesletten, professor ved Økonomisk institutt ved Det Samfunnsvitenskapelige Fakultet, Universitetet i Oslo, mener at Norge har få fattige alderspensjonister fordi pensjonssystemet er svært generøst.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.