Aldersgrense for arbeidstakere

Ny aldersgrense på vent

Under Solberg-regjeringen ble aldersgrensa for statlig ansatte foreslått justert opp til 72 år. Nå står hele forslaget på vent.

INGEN NY ALDERSGRENSE: Etter endt høringsrunde må en eventuell ny aldersgrense for statlig ansatte foreslås på nytt om den skal innføres. Foto: NTB
INGEN NY ALDERSGRENSE: Etter endt høringsrunde må en eventuell ny aldersgrense for statlig ansatte foreslås på nytt om den skal innføres. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Det var i desember 2020 at et nytt lovforslag om å øke den alminnelige aldersgrensen i staten fra 70 til 72 år ble sendt på høring. Bakgrunnen for forslaget var Solbergs Granavold-plattform, og ønske om en tilpasning av den statlige aldersgrensen til den man finner i arbeidsmiljøloven.

Høringsfristen er for lengst gått ut og saken er klar til behandling i Stortinget - men vil foreløpig ikke bli behandlet.

70 års aldersgrense i staten

For statsansatte er det per i dag en øvre aldersgrense på 70 år. Aldersgrensa gjelder ifølge stortingsproposisjonen, de som har stillinger med medlemskap i Statens pensjonskasse (SPK), det vil si statsansatte og undervisningspersonell i offentlig skole, samt ansatte i andre virksomheter som har tjenestepensjon i SPK.

I praksis betyr dette at arbeidstakerne underlagt denne aldersgrenseloven i utgangspunktet plikter å fratre sin stilling ved første månedsskifte etter at den alminnelige aldersgrensen er nådd.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.