Statsbudsjettet 2023

Nytt forslag til formuesskatt: - Vi ser på det som en seniorskatt

Regjeringen foreslår å øke formuesskatten for formuer under 20 millioner kroner. Senior Norge mener dette i hovedsak rammer eldre som har valgt å betale ned boliggjeld.

ØKT FORMUESSKATT: Regjeringen foreslår å øke skattesatsen på formuesskatt i 2023. Senior Norge mener det rammer gjeldfrie eldre. Foto: NTB
ØKT FORMUESSKATT: Regjeringen foreslår å øke skattesatsen på formuesskatt i 2023. Senior Norge mener det rammer gjeldfrie eldre. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

I statsbudsjettet foreslår regjeringen å øke formuesskattesatsen for formuer under 20 millioner kroner fra 0,95 til 1,0 prosent.

Forslaget innebærer å øke den statlige formuesskattesatsen for personlige og upersonlige skattytere fra dagens nivå på 0,25 prosent til 0,3 prosent i 2023.

Senior Norge mener formuesskatt er det samme som seniorskatt, som ikke treffer rike mennesker men derimot pensjonister som har betalt ned boligen, eller på annen måte har lagt seg opp midler til alderdommen.

- Rammer eldre hardt

- Det er riktig at formueskatten i mange tilfeller rammer eldre hardt og som gjennom et langt liv har fulgt sine foreldres gode råd, og betalt ned sin boliggjeld mens man er i yrkesaktiv alder. Samtidig har verdien av boligen økt kraftig, sier Jon Rogstad, daglig leder i Senior Norge, til Vi.no.

Tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) for 2020 viser at rundt 600 000 nordmenn betaler formuesskatt. SSB skrev i 2016 at personer som er 65 år og eldre utgjør 48 prosent av formuesskatteyterne.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.