Nytt om kontanter: Vurderer digitale kontanter

Norges Bank ønsker en klargjøring om retten til å betale kontant og etterlyser sanksjoner overfor de som nekter. Samtidig vurderer de om vi også bør få en digital utgave av kontanter.

KONTANT BETALING? - Norges Bank har merket seg at enkelte utsalgssteder ikke tar imot betalinger kontant. Nå vil de ha en klargjøring av plikten til å ta imot kontanter - og at det skal være muligheter for sanksjoner for de som nekter. Kun 4 prosent av betaling ved utsalgssteder gjøres med kontanter. Foto: NTB
KONTANT BETALING? - Norges Bank har merket seg at enkelte utsalgssteder ikke tar imot betalinger kontant. Nå vil de ha en klargjøring av plikten til å ta imot kontanter - og at det skal være muligheter for sanksjoner for de som nekter. Kun 4 prosent av betaling ved utsalgssteder gjøres med kontanter. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

- Det er ingen ting som tyder på at fysiske kontanter vil forsvinne i overskuelig framtid. Og selv om bruken er synkende, er kontantene fortsatt en viktig del av betalingssystemet, uttaler Torbjørn Hægeland, direktør for finansiell stabilitet i Norges Bank, til Vi.no.

I en fersk rapport forteller Norges Bank om bruk, kostnader og sikkerhet ved betalingsløsninger i Norge. De forteller om nye betalingsmåter, sikkerhetstrusler, kontanter og muligheter for digitale kontanter, såkalte «digitale sentralbankpenger».

De understreker at kontanter fremdeles har viktige funksjoner i betalingssystemet, både som betalingsmiddel for dem som ikke behersker eller har mulighet til å bruke digitale løsninger - og ved svikt i de elektroniske betalingsløsningene.

Og som Norges Bank påpeker: Kontanter er faktisk et «tvungent betalingsmiddel».

Men likevel kan man oppleve at man ikke får betalt med kontanter.

- Retten til å betale kontant bør klargjøres

Ifølge Norges Bank, er det blant annet innvandrere og eldre som bruker kontanter mest. Kontanter er viktig for at også de som ikke behersker eller har tilgang til elektroniske betalingsmåter, har en mulighet til å betale. Men kontantbruken synker stadig: Kun 4 prosent av betalingene ble gjort med kontanter våren 2022. Samtidig oppfordrer myndighetene til å ha kontanter i beredskap.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.