Økokrim advarer: – Enker, enkemenn og enslige kjærlighetssvindles

– Jeg blir nesten imponert over hvor flinke de er til å spille på de rette strengene. Hadde de ikke vært svindlere, hadde de vært gode partnere, sier førstestatsadvokat om korrespondansen mellom svindlere og deres ofre.

MØRKETALL: Økokrim mener det er store mørketall knyttet til kjærlighetssvindel. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB
MØRKETALL: Økokrim mener det er store mørketall knyttet til kjærlighetssvindel. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

aFølg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

– Svindlerne går etter single personer de finner på sosiale medier og på datingsider. Vi ser at enker, enkemenn og enslige er utsatt, det samme gjelder eldre, sier førstestatsadvokat Inge Svae-Grotli i Økokrim til Vi.no.

Økokrims vurdering er at det er store mørketall knyttet til denne type svindel. De viser til DNB som har oppgitt at 262 kunder ble utsatt for kjærlighetssvindel i 2019, med et gjennomsnittlig tap på 84 600 norske kroner per offer.

– Bankene blir stadig dyktigere til å beskytte sine kunder, men samlet sett vurderer vi at denne type svindel sammen med andre bedragerier fortsatt utgjør en alvorlig kriminalitetstrussel, sier Svae-Grotli.

Søker opp enslige folk

Ifølge førstestatsadvokaten er svindlerne gode til å skape relasjoner med personer de aldri har møtt. De går etter mennesker de antar ønsker en nær relasjon til et annet menneske, målet er å lure til seg penger.

– De vet at mange er søkende på datingsidene. Vi tror de prøver seg på mange og de er flinke til å kommunisere. De bruker også ulike kilder som sosiale medier for å søke opp folk og finne ut om de er enslige.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer