Gjeld

- Økonomiske problemer er ett av få tabu vi har igjen

Flere søker råd og hjelp om gjeld både hos Nav og Namsmannen. - Vi har søkere fra alle samfunnslag, sier namsmannen. Men fysiske og psykiske utfordringer er noe som ofte går igjen.

LÅN DU IKKE HAR PENGER TIL Å BETALE? Namsmann og Nav opplever økning i henvendelser fra folk med økonomi- og gjeldsproblemer. Felles for mange med betalingsproblemer er at de kan ha utfordringer også med helsa. Foto: NTB/Shutterstock
LÅN DU IKKE HAR PENGER TIL Å BETALE? Namsmann og Nav opplever økning i henvendelser fra folk med økonomi- og gjeldsproblemer. Felles for mange med betalingsproblemer er at de kan ha utfordringer også med helsa. Foto: NTB/Shutterstock Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Økte renter på lån, dyr strøm og økte matvarepriser har påvirket privatøkonomien - og bankene forteller at de allerede har merket økte henvendelser fra kunder om avdragsfrihet på lån.

Samtidig viser ferske undersøkelser at fire av ti er bekymret for økonomien framover. Dette merkes også i form av økte henvendelser til Navs økonomi- og gjeldsrådgivningstelefon og til tjenesten Hjelp med Nav og Hjelp med gjeld i regi av organisasjonen Stiftelsen Rettferd: De forteller om daglige henvendelser fra folk med økonomiske problemer og gjeldsproblemer. Og namsmannen, som behandler søknader om gjeldsordning, melder om at rekordmange ber om gjeldsordning.

Og en ting er de økonomiske spørsmålene i seg selv - en annen ting er hva de fører med seg av andre problemer.

Økonomi og psykiske utfordringer

- Det er svært vanlig at økonomiske problemer og psykiske helseutfordringer følger hverandre, sier Hilde Slyngstadli, seksjonsleder i Gjeldsordningsseksjonen, Namsfogden i Sør-Øst politidistrikt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.