Økte utgifter på 16 600 kroner for pensjonister - i tillegg kommer strøm og bolig

Et pensjonistpar har fått økte utgifter tilsvarende drøyt 16 600 kroner per år, siden 2021. Bare siden februar er økningen på drøyt 11 000 kroner i året. Og dette er bare forbruksutgifter: I tillegg kommer utgifter til strøm og bolig. Hvordan regnestykket ser ut for enslige alderspensjonister og minstepensjonister, kan du se nedenfor.

DYRERE Å LEVE: Et pensjonistpar med en gjennomsnittsinntekt har fått drøyt 16 600 kroner i økte årlige utgifter bare siden februar. Siden 2021 har en minstepensjonist fått økte årlige utgifter på er enn 8000 kroner - i tillegg til strøm og bolig. Foto: NTB
DYRERE Å LEVE: Et pensjonistpar med en gjennomsnittsinntekt har fått drøyt 16 600 kroner i økte årlige utgifter bare siden februar. Siden 2021 har en minstepensjonist fått økte årlige utgifter på er enn 8000 kroner - i tillegg til strøm og bolig. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

– Prisene øker på alle fronter. Summen av alt er en mer presset økonomisk situasjon for de aller fleste, sier SIFO-forsker og prosjektleder Marthe Hårvik Austgulen.

Hun kommenterer prisøkningene den siste tiden som har ført til at Sifo for første gang siden 90-tallet har oppdatert referansebudsjettet to ganger på ett år. Vanligvis oppdateres det kun en gang i året, i februar.

Beregninger Vi.no har gjort ved hjelp av referansebudsjettet, viser at et pensjonistpar på 67 år pluss, med gjennomsnittlige pensjoner, har fått en økning i sine månedlige kostnader på 927 kroner bare siden februar. I løpet av et år, blir dette drøyt 16 600 kroner.

  • En enslig minstepensjonist har fått økte utgifter på 400 kroner per måned siden februar 2022. Siden 2021 har utgiftene økt med 679 kroner. Hva dette blir i året, kan du se lenger nede i artikkelen.
  • For en familie på fire med to voksne 31-50 år, en 14-åring, en 16-åring og en fossilbil har utgiftene økt med 1627 kroner i måneden.

Og husk: Dette er forbruksutgifter - og inkluderer altså ikke bolig og strøm.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.