Svindlet eldre over telefon:

Olgasvindlere tatt på fersken

Politiet mener de to mennene har svindlet til seg 13 millioner kroner fra eldre damer - mange av dem ved navn Olga.

Ofrene for Olga-svindel blir kynisk valgt ut fra kjønn og alder: Alle er over 70 år og har navn som var populære da de var unge. Mange av dem heter Olga, derav navnet Olga-svindel. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB Scanpix
Ofrene for Olga-svindel blir kynisk valgt ut fra kjønn og alder: Alle er over 70 år og har navn som var populære da de var unge. Mange av dem heter Olga, derav navnet Olga-svindel. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

De to mennene, en norsk og en svensk mann, ble tatt på et hotellrom i Oslo i slutten av juni. Først nå har Dagbladet fått innsyn i saken, som har vært etterforsket av politiet i Fredrikstad.

Fra 20.september i fjor til 29.juni i år skal de to mennene ha lurt sparepengene ut av kontoene til eldre kvinner. Fremgangsmåten er kalt Olgasvindel, fordi mennene bevisst har gått etter kvinnelige bankkunder med navn som er mest vanlige i aldersgruppa over 70 år, som Gerd, Anne, Sigrid og Olga. Mange av ofrene for svindelen heter nettopp Olga.

Slik unngår du å bli svindlet

Vi.no har tidligere omtalt fremgangsmåten, som sikkerhetsansvarlige i bankene beskriver som kynisk og utspekulert: Svindlerne jobber i par, der svindler nummer én ringer opp offeret og sier han jobber i en bank kunden ikke har konto i. Deretter ringer svindler nummer to og hevder han jobber i offerets bank, og at de har avdekket et pågående svindelforsøk. Oppringer nummer to sier at han vil stoppe svindelen, men at han da trenger tilgang til koder fra offerets bank-id.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer