Pensjon fra Nav

Opphold i utlandet kan gi krav om tilbakebetaling av pensjon

Det er sammensatte regler for om du har rett til å motta Nav-ytelser når du er bosatt i utlandet. I verste fall kan du få krav om å betale tilbake pensjon du har mottatt under et utenlandsopphold, slik tilfellet er i denne saken fra Trygderetten.

ALDERSPENSJON: Flere pensjonister velger å flytte utenlands - men du bør sjekke reglene godt før du reiser, hvis ikke kan du måtte betale tilbake feilaktig utbetalt pensjon. Foto: NTB
ALDERSPENSJON: Flere pensjonister velger å flytte utenlands - men du bør sjekke reglene godt før du reiser, hvis ikke kan du måtte betale tilbake feilaktig utbetalt pensjon. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Flytter du til et land utenfor EØS som pensjonist kan dette påvirke rettighetene dine til å motta Nav-ytelser som alderspensjon, ettersom det ikke er alle land Norge har en trygdeavtale med.

Det fikk kvinnen i dette vedtaket fra Trygderetten erfare - som på grunn av et lengre utenlandsopphold utenfor EØS mistet retten til alderspensjon i årene det gjaldt - og må betale tilbake 148 278 kroner i pensjon til Nav.

Du kan miste pensjonsretten

Skal du være i utlandet i mer enn 12 måneder, anses du som bosatt i utlandet etter folketrygdlovens regler. Det samme gjelder hvis du i to eller flere kalenderår etter hverandre skal være i utlandet mer enn 6 måneder i året. Du er ikke lenger medlem i folketrygden når du anses som bosatt i utlandet - dermed kan det påvirke dine utbetalinger fra Nav, ikke minst om du flytter til et land utenfor EØS.

Dersom man som pensjonist flytter til et land utenfor EØS, og det er et land Norge ikke har trygdeavtale med, kan man kun unntaksvis beholde alderspensjon fra Norge - som du kan lese om i faktaboksen under. Hvilke vilkår som gjelder deg avhenger av når du er født.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer