
Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen
- Vår erfaring er at mange føler pensjon er uoversiktlig. Folk vet noe, men er usikre på enkelte elementer. Det mange regler å forholde seg til, og nesten like mange unntak, sier Sivert Almvik, kommunikasjonsrådgiver ved Statens Pensjonskasse (SPK).
Det er også derfor etater som for eksempel SPK, KLP, NAV, Norsk Pensjon og Fellesordningen for AFP jevnlig holder pensjonskurs rundt omkring i Norge.
- Komplisert
Også Sindre Farstad, rådgiver pensjon ved Pensjonistforbundet, vedgår at pensjon er et svært komplisert område for mange.
Det er mange forskjeller på de ulike typene av pensjon; folketrygden, avtalefestet pensjon (AFP) eller tjenestestepensjon i privat og offentlig sektor.
- Folketrygdens prinsipp om at du kan ta ut pensjonen tidlig, og at du kan motta arbeidsinntekt uten at det reduserer pensjonen din, gjelder også for private tjenestepensjoner, sier Farstad.
I offentlig sektor derimot, er AFP-ordningen og kombinasjonen av arbeidsinntekt og pensjon enda mer komplisert.
- Arbeidsinntekt vil ofte innebære at pensjonen reduseres. Det er ikke innført samme prinsipper om at man nødvendigvis får mer i pensjon ved å stå lenger i stilling dersom man har offentlig tjenestepensjon. Man kan faktisk risikere å få mindre i pensjon dersom man jobber “for lenge”, forklarer Farstad videre.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger