Pensjonskurs

Pensjonsreglene vi lurer på

Føler du deg forvirret, kan et pensjonskurs gi deg svarene.

GOD PENSJON: Det er mange spørsmål rundt pensjon, men det største er kanskje "hvor mye får jeg?". Foto: Scanpix.
GOD PENSJON: Det er mange spørsmål rundt pensjon, men det største er kanskje "hvor mye får jeg?". Foto: Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

- Vår erfaring er at mange føler pensjon er uoversiktlig. Folk vet noe, men er usikre på enkelte elementer. Det mange regler å forholde seg til, og nesten like mange unntak, sier Sivert Almvik, kommunikasjonsrådgiver ved Statens Pensjonskasse (SPK).

Det er også derfor etater som for eksempel SPK, KLP, NAV, Norsk Pensjon og Fellesordningen for AFP jevnlig holder pensjonskurs rundt omkring i Norge.

- Komplisert

Også Sindre Farstad, rådgiver pensjon ved Pensjonistforbundet, vedgår at pensjon er et svært komplisert område for mange.

Det er mange forskjeller på de ulike typene av pensjon; folketrygden, avtalefestet pensjon (AFP) eller tjenestestepensjon i privat og offentlig sektor.

- Folketrygdens prinsipp om at du kan ta ut pensjonen tidlig, og at du kan motta arbeidsinntekt uten at det reduserer pensjonen din, gjelder også for private tjenestepensjoner, sier Farstad.

I offentlig sektor derimot, er AFP-ordningen og kombinasjonen av arbeidsinntekt og pensjon enda mer komplisert.

- Arbeidsinntekt vil ofte innebære at pensjonen reduseres. Det er ikke innført samme prinsipper om at man nødvendigvis får mer i pensjon ved å stå lenger i stilling dersom man har offentlig tjenestepensjon. Man kan faktisk risikere å få mindre i pensjon dersom man jobber “for lenge”, forklarer Farstad videre.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer