Skattelister

Pensjonsutvalget har foreslått store endringer for kommende pensjonister: Kun én tjener under 1 million

Det regjeringsoppnevnte Pensjonsutvalget har foreslått en rekke endringer til pensjonssystemet - som nå skal behandles politisk. Det er imidlertid ingen av medlemmene som representerer den norske gjennomsnittslønna.

LØNN OG PENSJON: Pensjonsutvalget har utarbeidet en rekke forslag til endringer av pensjonssystemet. Kun en av utvalgets medlemmer tjener under 1 million. Pensjonsutvalgets leder har en årslønn (2021) på nesten 6,9 millioner kroner. Foto: NTB
LØNN OG PENSJON: Pensjonsutvalget har utarbeidet en rekke forslag til endringer av pensjonssystemet. Kun en av utvalgets medlemmer tjener under 1 million. Pensjonsutvalgets leder har en årslønn (2021) på nesten 6,9 millioner kroner. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Pensjonsutvalget ble oppnevnt av Solberg-regjeringen i juni 2020, med konsernsjef i Schibsted, Kristin Skogen Lund, som leder.

Mandatet til utvalget har blant annet vært å se på den økonomiske og sosiale bærekraften til pensjonssystemet i dag - og komme med forslag til endringer. Aldersgrenser, minstenivå, levealderjustering og regulering av pensjoner under utbetaling er noe de har sett på.

Rapporten ble overlevert til arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen i juni i år - og selv om forslagene vil føre for bedre økonomi for noen, kaller flere økningen av pensjonsalderen usosialt og frykter det kan bety at vanlige arbeidsfolk blir presset ut i uføretrygd før de når pensjonsalder.

Etter at høringsrunden er ferdig, er dette også bekymringen for mange: Både for hva endringen kan bety for pensjonen til den enkelte og hvordan helse, stillingsvern og eldres plass i arbeidslivet spiller inn.

Pensjon er tett forbundet med inntekt, både pensjonssystemet vi har per i dag - og slik det er foreslått i Pensjonsutvalgets utredning. Jo mer du tjener i kroner og øre gjennom arbeidslivet, jo mer vil du få i både alderspensjon fra Folketrygden og i tjenestepensjon fra arbeidsgiver.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.