Testament for samboere

Råd for å sikre samboeren en del av arven

Å være samboere - uten felles barn men med hver sine barn - er mer og mer vanlig. Dette kan føre til kinkige situasjoner når arven skal gjøres opp.

VANSKELIG: Arv kan ofte føre til konflikter i familien. Det kan være lurt å skrive et testament for å forebygge slikt. Foto: Shutterstock
VANSKELIG: Arv kan ofte føre til konflikter i familien. Det kan være lurt å skrive et testament for å forebygge slikt. Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

(Vi.no): For samboere uten felles barn er det vanskelig med en god arveløsning som ikke går på bekostning av noe annet, ifølge John Asland. Han er ekspert på arverett.

- Hvis man er samboere med særkullsbarn, har man hverken arverett eller rett til uskifte etter loven, forklarer Asland.

Man må altså sørge for å få på plass en ordning på forhånd som sikrer den gjenlevende samboeren en del av dødsboet.

- Hvis samboerne skal beskytte hverandre, må de opprette testament eller tegne livsforsikring, sier Asland.

Les også: Slik får du rett pris for å få et dødsbo tømt.

Testament

Skal man fordele verdier til samboeren i et testament, er det mange regler og begrensninger. For eksempel skal barna dine ha to tredjedeler av arven.

- Dette kan ikke tas fra dem med testament, forklarer Asland. Særkullsbarna har også rett på å få sin del av arven straks etter den avdøde har gått bort.

Man kan altså kun fordele den siste tredjedelen til andre. Kravet til barna gjelder imidlertid kun opp til én million til hvert barn.

- For velstående samboere er det større muligheter til å beskytte hverandre med et testament, sier professoren.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.