Nav og uføre

Reduserer uføretrygd uten varsel - men har ikke lov

I flere år har Nav hatt en praksis med automatisk reduksjon av uføretrygd ved overskridelse av inntektsgrensen. Men det er ikke lov uten først å sende et forhåndsvarsel til den det gjelder, konkluderer Sivilombudet.

UFØRETRYGD FRA NAV: Som ufør får du en inntektsgrense å forholde deg til, når du får innvilget uføretrygd. Og du plikter til selv å melde ifra dersom du ser at du kommer til å tjene mer enn det som uføretrygden er beregnet ut fra. Derfor mener Nav de ikke gjør noe galt, når de ikke sender forhåndsvarsel om reduksjon i uføretrygd. Men nå har Sivilombudet konkludert med at reduksjon av uføretrygd er et vedtak - og som alle vedtak, må de forhåndsvarsles. Foto: NTB
UFØRETRYGD FRA NAV: Som ufør får du en inntektsgrense å forholde deg til, når du får innvilget uføretrygd. Og du plikter til selv å melde ifra dersom du ser at du kommer til å tjene mer enn det som uføretrygden er beregnet ut fra. Derfor mener Nav de ikke gjør noe galt, når de ikke sender forhåndsvarsel om reduksjon i uføretrygd. Men nå har Sivilombudet konkludert med at reduksjon av uføretrygd er et vedtak - og som alle vedtak, må de forhåndsvarsles. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Dersom du blir ufør og får innvilget uføretrygd fra Nav, får du samtidig en inntektsgrense å forholde deg til. Dette er en grense for hvor mye du kan tjene ved siden av uføretrygden, før trygda blir redusert. Tjener du mer enn inntektsgrensa, skal du ha mindre i uføretrygd. Og dersom Nav i etteroppgjøret finner ut at du har hatt en annen inntekt enn den inntekten Nav brukte da de beregnet uføretrygden din, vil de gjøre en ny beregning - og du vil kunne få et krav om tilbakebetaling. Som Kvinnen Vi.no har skrevet om her, som måtte betale tilbake 720 000 kroner i for mye utbetalt uføretrygd.

Men til saken om varsel - eller rettere sagt, manglende varsel:

For slik Nav praktiserer det i dag, gjøres det automatiserte beregninger av inntekt opp mot uføretrygd - og dersom den automatiske løsningen finner ut at noen har tjent mer enn inntektsgrensa, gjør Nav en automatisk reduksjon av uføretrygden med en gang. Dette har de gjort siden 2014.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer