Rekordmange ber om gjeldsordning

Antallet søknader om gjeldsordning har økt over flere år - og er på et rekordhøyt nivå. Samtidig melder namsmannen om stedvis svært lang behandlingstid, på over ett år.

LÅN DU IKKE GREIER Å BETALE? Du kan søke namsmannen om gjeldsordning dersom du har gjeld du ikke greier å betale. Både namsmannen i Sør-Vest og Sør-Øst opplever stor økning i søknader - men tror likevel ikke vi har sett de fulle konsekvensene av alle økte utgifter ennå. Og ventetiden på en søknad om gjeldsordning kan være over ett år. Foto: NTB
LÅN DU IKKE GREIER Å BETALE? Du kan søke namsmannen om gjeldsordning dersom du har gjeld du ikke greier å betale. Både namsmannen i Sør-Vest og Sør-Øst opplever stor økning i søknader - men tror likevel ikke vi har sett de fulle konsekvensene av alle økte utgifter ennå. Og ventetiden på en søknad om gjeldsordning kan være over ett år. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

- Vi har fra 2018 fram til og med 2021 hatt en kraftig økning i antallet søknader om gjeldsordning. Dette ser ut til å ha stabilisert seg i 2022 på et rekordhøyt nivå, forteller Inger-Lill Endresen Vagle, seksjonssjef for seksjon for gjeldsordning i Sør-Vest politidistrikt. Hun kommenterer kun tallene som gjelder for Sør-Vest politidistrikt.

Har du gjeld som du ikke greier å betale, kan du søke om offentlig gjeldsordning. Det er namsmannen i de ulike politidistriktene som behandler disse søknadene.

Også Hilde Slyngstadli, seksjonsleder i Gjeldsordningsseksjonen hos Namsfogden i Sør-Øst politidistrikt forteller om en økende tendens:

- Antall gjeldsordningssøknader har økt i flere år, forteller Slyngstadli.

Hvorfor øker det?

Slyngstadli sier til Vi.no at det ikke er enkelt å angi noen konkret årsak til økningen i gjeldsordningssøknader.

- Men det er nærliggende å tro at det er en konsekvens av en enorm utlånsvilje og -iver, lett tilgjengelige forbrukslån og høyt forbruk i samfunnet over mange år.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.